Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sir
  • 05.12.2018. 10:15

Nova vrsta sira: pečeni, sa slaninicom ili pršutom

"Pečeni sir sa domaćom slaninom od mangulice ili goveđom pršutom je sam sebi dovoljan i ne trebaju mu nikakvi dodaci. Najbolje je da se jede sâm, mada ima široku primenu u kulinarstvu - može se pripremati uz dosta jela u zavisnosti od mašte kuvara. Najbolje se slaže uz sve vrste vina, može i uz rakiju, a nije loš ni uz neko pivo", kaže Milan Mijailović.

Foto: Milan Mijailović
  • 1.481
  • 258
  • 0

"Najslađi" srpski obrok sadrži obavezno sir, slaninu i suvo meso, a šta ako se sve to spoji, pa još ako se malo zapeče? Verovatno je tako razmišljala majka Milana Miletića, koji je danas ovaj eksperiment izneo iz rodnog Aleksandrovca na tržište. Pečeni sir sa slaninom i pečeni sir sa goveđom pršutom objedinjen pod brendom "Meze" je desertni sir, koji sve više zaokuplja pažnju potrošača, ali najviše njihovih stomaka.

"Pečeni sir sa domaćom slaninom od mangulice ili goveđom pršutom je sam sebi dovoljan i ne trebaju mu nikakvi dodaci. Najbolje je da se jede sâm, mada ima široku primenu u kulinarstvu - može se pripremati uz dosta jela u zavisnosti od mašte kuvara. Najbolje se slaže uz sve vrste vina, može i uz rakiju, a nije loš ni uz neko pivo", kaže menadžer prodaje i marketinga ovog svojevrsnog izuma Milan Mijailović.

U paketu koji je majka slala bila i ideja za posao

Brend "Meze" postoji tek od nedavno, ali je ovaj vrlo interesantan sir prvi put nastao pre više od 20 godina, kada je majka vlasnika slala pakete hrane svom sinu, tada studentu, za Beograd.

"Jednog dana u paketu sa hranom poslala i novi sir. Taj ukus je svima ostao zapamćen! Pakete koje je mama Žiki slala više nije samo Milan morao da čeka, to su i drugi radili umesto njega, jer su znali da iz Župe dolazi sigurno nešto dobro. Sve do 2016. godine kada je naš zajednički prijatelj ubedio vlasnika da je pravo vreme za početak novog biznisa upravo sada", kaže Mijailović.

Sir
Desertni sir, koji može da se jede bez ikakvih drugih dodataka

Ručno rađen sir

Koja je tačna tehnologija pravljenja ovog sira, ostaće tajna za sve, pa čak i za menadžera ovog brenda. Sir iz župskog Aleksandrovca ne sadrži nikakve hemije ili konzervanse, ne pravi se po do sada poznatim i utvrđenim tehnologijama, nije parmezan, mladi sir ili kačkavalj, to je jednostavno pečeni sir. Mleko je sa gazdinstva Miletić i to isključivo kravlje, a slaninu od mangulice i goveđu pršutu uzimaju od proverenih proizvođača "urednih analiza o poreklu mesa". Na pitanje, koje su to godišnje količine koje se proizvedu, Mijailović kaže, vrlo male i da za to postoji razlog.

"Naš proizvod najviše naručuju restorani i hoteli, a dosta ga prodajemo i putem brze pošte. Serije su male, jer su ručno rađene i sir ne sadrži aditive nikakve dodatke, koji bi ovakav prirodan proizvod svrstali u industrijsku hranu. Ne želimo da to bude masovan proizvod sa niskom cenom i surogatima, već nešto do čega se teže dolazi i koje je poznato samo dobrim poznavaocima hrane. Cilj je da se pomučite da dođete do ovog sira. Nešto potpuno kontra u odnosu na današnje trendove u plasiranju proizvoda", objašnjava Mijailović.

O izvozu se još uvek ne razmišlja

Malim količinama ovog sira jedinstvenog ukusa daje na značaju i činjenica da je opcija sa pršutom, koja je pripremljena na maslacu, idealan sir za kupce halal orijentacije u ishrani. Ipak, o izvozu se još uvek ne razmišlja.

"Znam da u ovoj fazi je daleko razmišljati o izvozu u bliskoistočne zemlje, jer je ovaj proizvod tek ove godine počeo živeti, ali mišljenja sam da uz pomoć Ministarstva i ljudi iz privrede koji razmišljaju o izvoznom potencijalu ove zemlje, mogu biti prepoznati proizvodi koji su mogući konkurenti inostranim proizvodima, kako bi pečeni sir uvrstili u hedonističke artikle koji su dostupni i van našeg kraja", veruje Mijailović.

Mijailović
Milan Mijailović

Autentičan proizvod koji karakteriše određeni geografski položaj

A dok do toga ne dođe, sir, recept koji se ljubomorno čuva može da se proba samo u okolini Aleksandrovca, jer ne samo da se najbolje stvari proizvode u malim količinima, već je važno i gde se probaju.

"Zato smo u ovoj fazi orjentisani prema Kopaoniku i hotelima koji su prirodno naši potencijalni klijenti. Oni žele kvalitetnu hranu, bez aditiva, iz okruženja koje pripada Kopaoniku. Gosti kojih dosta ima tokom ski sezone, žele da probaju autentičnu hranu, koju mogu da probaju samo na jednom određenom mestu. To i jeste cilj ove mlekarice, da proizvodi autentičan proizvod koji će karakterisati određeni geografski položaj i koga možete probati samo tu. Dobri poznavaoci internacionalne hrane znaju ovaj koncept", zaključuje sagovornik.


Tagovi

Pečeni sir Sir sa slaninom Sir sa pršutom Aleksandrovac Milan Mijailović Milan Miletić Meze


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...