Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 09.12.2019. 17:00

Novi EU ekološki standardi za industriju hrane, pića i mleka

Osim što imaju značaj za evropski prehrambeni sektor, BAT zaključci takođe igraju važnu ulogu u postizanju ciljeva EU politike zaštite okoline, poput smanjenja emisija u vodu i vazduh, kao i doprinosu cirkularnoj ekonomiji povećanjem efikasnosti resursa.

Foto: Pixabay/Kevsphotos
  • 106
  • 9
  • 0

Novi standardi za emisije, praćenje i efikasnost, pomoći će nacionalnim vlastima da smanje uticaj hrane, pića i mleka (FDM) na okolinu u EU, što se odnosi na oko 290.000 firmi i više od četiri miliona radnih mesta u ovim industrijama.

Nove specifikacije proizlaze iz pregleda referentnih dokumenata (BREF) o najboljim dostupnim tehnikama (BAT) za industriju hrane, pića i mleka. Zaključci BAT revizije objavljeni su u Službenom listu EU 4. decembra 2019. godine.

Osim što imaju značaj za evropski prehrambeni sektor, BAT zaključci takođe igraju važnu ulogu u postizanju ciljeva EU politike zaštite životne sredine, poput smanjenja emisija u vodu i vazduh kao i doprinosu cirkularnoj ekonomiji povećanjem efikasnosti resursa.

Osnova za postavljanje uslova za industrijska postrojenja

Iako je glavni cilj BAT zaključaka smanjenje emisija iz postrojenja industrija hrane, pića i mleka, uključujući buku i miris, takođe su obuhvaćena druga pitanja zaštite životne sredine, koja doprinose cirkularnoj ekonomiji, poput energetske efikasnosti, efektnosti resursa, otpada, potrošnje vode i ispuštanja otpadnih voda.

Zatim, postavljeni su zaključci za sprečavanje i smanjenje upotrebe štetnih materija, sa odredbom o upotrebi rashladnih sredstava bez oštećenja ozonskog omotača i sa malim potencijalom globalnog zagrevanja.

Dokument sadrži 37 pojedinačnih BAT zaključaka. Od toga četiri obuhvataju opšte aspekte, uključujući prakse upravljanja okolinom i praćenje, osam se odnosi na energetsku efikasnost, tri za produktivnost resursa, dva na štetne materije, dva za potrošnju vode i ispuštanje otpadnih voda, tri na otpad, deset na emisije koje idu u vazduh, dva na emisije koje idu u vodu, jedan na miris i dva na buku.

Nivoi emisija povezanih sa BAT-om i indikativni nivo efekta na okolinu

U poređenju sa postojećim standardima, novi BAT zaključci pružaju pojačan nivo zaštite, sa posebnim naglaskom na emisije u vodu i vazduh i na potrošnju energije i vode.

Blizu 2.800 postojećih postrojenja spomenutih industrija imaju četiri godine da udovolje novim standardima dok nova postrojenja (koja su dopuštena nakon objave BAT zaključaka) moraju odmah da se usklade sa novim zahtevima.


Tagovi

BAT Najbolje raspoložive tehnike Industrija hrane Onečišćenje okoline Štetne emisije


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]