Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodi
  • 03.02.2020. 07:30

Od 2021. eko proizvodi s prirodnim aromama mogli bi imati drugačiji ukus

Popularnost eko proizvoda postaje sve veća jer je i svest potrošača veća. Važni su im sastojci proizvoda i odakle dolaze. Od 2021. nas očekuju nova pravila EU u vezi aroma u takvim proizvodima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 106
  • 30
  • 0

Poslednjih je godina popularnost eko proizvoda sve veća jer potrošači postaju svesniji proizvoda koje kupuju, njihovih sastojaka i odakle dolaze. "Sve je više potrošača zabrinuto zbog zdravstvenih pitanja koja se odnose na pesticide, đubriva i druge hemijske stvari koje se koriste u poljoprivredi, kao i ekološke prakse i dobrobiti životinja", rekao je za foodnavigator Doruk Ongan, šef regionalne inovacije za Evropu, Afriku i Bliski Istok ističući kako sve to pokreće tržište ekološke hrane i pića.

U Evropi je hrana eko porekla na tržištu porasla za gotovo 11% u 2017. godini i dostigla 37,3 biliona evra.

Na našem kontinentu 64% potrošača veruje da prirodni proizvodi imaju značajno bolji ukus, a 39% sertifikata za takve proizvode smatraju "prirodnijim". Zapaženo je da kupci u marketima sve češće proveravaju poreklo proizvoda i sastojke.

Propisi EU za proizvode označene kao "ekološke"  

Evropska Unija ima stroge propise za proizvode koji su sertifikovani i označeni kao "ekološki". Oni moraju biti proizvodi uz ograničenu upotrebu đubriva, herbicida i pesticida. Osim toga, nije dopuštena genetska modifikacija, nijednoj uključenoj životinji ne mogu se dati hormoni, a upotreba antibiotika je strogo ograničena.

Krajnje proizvode takođe moraju proveriti osobe koje izdaju sertifikate, a najmanje 95% poljoprivrednih sastojaka mora biti ekološkog porekla, dok samo 5% poljoprivrednih sastojaka može biti iz drugih izvora.

Prema trenutnom propisu, sve vrste prehrambenih prirodnih aroma dopuštene su u eko proizvodima jer se ne smatraju poljoprivrednim sastojcima i zbog toga se ne ubrajaju u 95% sastojaka koji moraju biti eko porekla.

Šta donose nova pravila za eko arome i ekstrakte?

Od 2021. krajnje proizvode koji sadrže "prirodne" arome biće potrebno preformulisati kako bi zadržali svoju oznaku eko porekla. Arome će morati imati najmanje 95% materijala dobijenog od prirodno imenovanog izvora, kod ekstrakta svih 100% materijala. 

Jedinstveni ukus proizvoda sastavni je deo njegovog identiteta, a prilikom promene u aromama i ekstraktima proizvoda potrošači će verovatno primetiti čak i suptilne promene ukusa. Međutim, to može stvoriti priliku za uvođenje novih ukusa ili za stvaranje novih proizvoda.


Tagovi

Nova pravila Ekološki proizvodi Oznake Arome Ekstrakti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.