Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srpski delikates
  • 19.01.2025. 16:00
  • Šumadijski okrug, Orašac, Aranđelovac

Od greške do delikatesa: Kako nastaje i šta je to Oraščanka?

Jedna greška u projektu sušare za voće navela je penzionera Slađana Maksića iz Orašca kraj Aranđelovca da proizvede najslađe polu-suve šljive punjene jezgrima oraha, potopljene u najfiniju crnu čokoladu

Od greške do delikatesa: Kako nastaje i šta je to Oraščanka?
Foto: AK grafika
  • 132
  • 22
  • 1

Da Šumadija nije poznata samo po plodnim oranicama, šumama i širokim dolinama svedoči činjenica da se u ovom kraju naše zemlje proizvode najfiniji kolači i delikatesi. Tako je jedna greška u projektu sušare za voće, navela penzionera Slađana Maksića iz Orašca kraj Aranđelovca da proizvede najslađe polu-suve šljive punjene jezgrima oraha, potopljene u najfiniju crnu čokoladu i na kraju obložene jednim od četiri ukusa: mlevenim kokosom, keksom, orasima ili karamel-lešnikom.

Želeći da napravi kvalitetnu sušaru za voće nije ni slutio da će stvoriti sada već prepoznatljiv brend za koji je imao ponudu izvoza u inostranstvu, a priču o tome kako je sve počelo rado je podelio sa Agroklubom.

"Prvobitni plan je bio da sa sinovima napravim sušaru za voće, međutim nešto se tu izdešavalo, pa je šljiva i nakon pet dana sušenja ostala polusuva", počinje priču naš sagovornik.

Šta će sa 500 kg šljiva?

Na lageru je tada bilo oko 500 kilograma polusuvog proizvoda, a dodatni problem je to što je uloženo mnogo novca, rada, truda i energije kako bi posao valjano krenuo. Ne znajući šta će sa tolikom količinom gotovo neupotrebljive šljive odlučuje da eksperimentiše. Ideja da polusuvu šljivu otkošti, u nju stavi jezgro oraha i obloži topljenom čokoladom došla je sasvim spontano.

"Želeo sam da ipak nešto pokušam i odlazim u obližnju prodavnicu, kupujem kokos, keks, čokoladu i kikiriki. Sin je u međuvremenu otkoštio nekoliko šljiva, napunili smo ih orasima, ali nisam imao pojma kako se topi čokolada", kaže ovaj penzioner kroz smeh.

Ideja da polusuvu šljivu otkošti, u nju stavi jezgro oraha i obloži topljenom čokoladom došla je sasvim spontano 

U međuvremenu je pozvao suprugu telefonom da mu objasni kako da otopi čokoladuna pari i nakon toga je neku šljivu obložio keksom, neku mlevenim kikirikijem, kokosom i stavio u frižider. Nakon određenog vremena najmađi sin koji ima istančan ukus prvi je probao delikates i oduševio se. Potom su probali i ostali ukućani, a onda i prijatelji, rodbina, komšije.

Oduševljeni mešavinom ukusa i arome, Maksići odlučuju da naprave i ambalažu, pa je proizvod pakovan pojedinačno, ali i u kutijama od 200 i 400 grama.

Brojna priznanja za "Oraščanku" 

"U želji da što više ljudi proba ovaj autentični srpski proizvod koji je u međuvremenu dobio ime "Oraščanka", posećivali smo sajmove, događaje, a postali smo aktivni i na društvenim mrežama", ističe on i dodaje da je jedan od značajnijih sajmova bio novosadski gde su osvojili čak tri zlatne medalje i plaketu za kvalitet nakon čega su se nagrade samo nizale.

Prema Maksićevim rečima, šljive koje suši u sušari nisu iz njegovog zasada već ih otkupljuje od rođaka. Sušenje do nekih 20 odsto vlage traje od 16 do 17 sati u zavisnosti od zrelosti šljive, temperature i od niza drugih faktora. Nakon 12 sati sušenja počinje se sa otvaranjem sušare kako bi proizvod bio u najidealnijem stanju, tačnije, procenat vlage ne bi trebao da bude ispod ili iznad 20 odsto.

Ovaj domaći delikates je nagrađen brojnim nagradama i priznanjima za kvalitet

Kada se završi proces sušenja, dehidrirana, polusuva šljiva odnosi se u rashladne uređaje i po potrebi vadi i dalje obrađuje u zavisnosti od porudžbine.

"Ovo je jedan veoma delikatan posao, jer šljiva sa ovim procentom vlage ne može dugo da bude na temperaturi iznad tri stepena zbog procesa fermentacije i pojave plesni. Iz tog razloga se odmah skladišti na mestu gde je temperatura oko nule. Zato i ne pravimo lagere."

Da li će izvoziti?

Takođe, postoji varijanta dubokog zamrzavanja gotovog proizvoda u trajanju od šest meseci koju je nedavno isprobao, nakon čega nije došlo do promene ni ukusa, ni mirisa. To je za sada ostalo samo na probi, mada ne krije da je takav način skladištenja idealan za izvoz. O tome, ipak, ne razmišlja s obzirom na to da je rok trajanja "Oraščanke" samo 15 dana, jer proizvod ne sadrži dodatne aditive, konzervanse i slično.

Za sada ne planira da izvozi 

Bori se, kako kaže, da proizvod ostane potpuno prirodan i zdrav.

"I ne bojte se, nikada ne možete preterati. Jedini problem može da bude nesvakidašnji osećaj olakšanja i energije koji Oraščanka donosi svima koji uživaju u njoj", poručuje na kraju.

Naslovna fotografija: AK grafika/Slađan Maksić


Tagovi

Oraščanka Suva šljiva Dehidriranje šljive Slađan Maksić Nagrade za Oraščanku Duboko zamrzavanje


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vam se čini ovaj šareniš u teglama?
Spoj mašte, odabranog povrća i umetnosti! Ana Nikodijević iz Šumadijskog sela Ovsište pravi kompletnu zimnicu, domaće sokove, ali i poslastice od testa koji krase trpeze širom Srbije.