Pretraživanje tekstova
Holandska kompanija plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka hemikalija.
Postojeće zamene za šećer, veštači zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbovati. Takođe, u potpunosti ih ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rekama, okeanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svetu.
Preterana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina takođe uništava životnu sredinu jer zahteva intenzivno korišćenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobijen od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak ukus pa kompanije koje proizvode pića, često mešaju steviju s drugim veštačkim zaslađivačima.
Holandska kompanija "Fooditive" pronašla alternativu postojećim veštačkim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primer je kružne ekonomije. Ona ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrednost pretvara u zaslađivač bez dodataka štetnih hemikalija, piše fastcompany.
Ova kompanija koju je osnovao Mojad Abušokhedim (Moayad Abushokhedim), od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih izdvaja u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njegovih dodataka.
Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi šargarepe za soseve, supe i pekarske proizvode. Takođe, prave i emulgatore od kore banane ili krompira.
Ova kompanija sarađuje s holandskom Roterdam Cirkular (Rotterdam Circulair) koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je da uspostavi cirkularno gazdinstvo u gradu Rotterdamu do 2030. godine.
Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom
"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog porekla, kako bi potrošači znali šta se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Geles, ispred holandske kompanije "Fooditive".
Kompanija Fuditiv je registrovana i u Švedskoj, a Geles kaže kako se nada da će se firma proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abušokhedim te Veliku Britaniju. Za širenje na SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani.
Tagovi
Konzervansi Emulgatori Fooditive Holandija Zaslađivači Cirkularna ekonomija Oštećeno voće
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije