Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni proizvodi
  • 14.02.2020. 07:30
  • Nizozemska

Od lokalnih farmera otkupljuju oštećeno voće i pretvaraju ga u prirodni zaslađivač

Holandska kompanija plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka hemikalija.

Foto: Pixabay/tomekwalecki 
  • 132
  • 41
  • 0

Postojeće zamene za šećer, veštači zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbovati. Takođe, u potpunosti ih ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rekama, okeanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svetu. 

Preterana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina takođe uništava životnu sredinu jer zahteva intenzivno korišćenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobijen od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak ukus pa kompanije koje proizvode pića, često mešaju steviju s drugim veštačkim zaslađivačima.

Oštećeno voće od lokalnih farmera 

Holandska kompanija "Fooditive" pronašla alternativu postojećim veštačkim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primer je kružne ekonomije. Ona ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrednost pretvara u zaslađivač bez dodataka štetnih hemikalija, piše fastcompany

Ova kompanija koju je osnovao Mojad Abušokhedim (Moayad Abushokhedim), od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih izdvaja u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njegovih dodataka.

Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi šargarepe za soseve, supe i pekarske proizvode. Takođe, prave i emulgatore od kore banane ili krompira.

Cirkularna ekonomija je jedan od glavnih ciljeva  

Ova kompanija sarađuje s holandskom Roterdam Cirkular (Rotterdam Circulair) koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je da uspostavi cirkularno gazdinstvo u gradu Rotterdamu do 2030. godine.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog porekla, kako bi potrošači znali šta se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Geles, ispred holandske kompanije "Fooditive".

Kompanija Fuditiv je registrovana i u Švedskoj, a Geles kaže kako se nada da će se firma proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abušokhedim te Veliku Britaniju. Za širenje na SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani. 


Tagovi

Konzervansi Emulgatori Fooditive Holandija Zaslađivači Cirkularna ekonomija Oštećeno voće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.