• Poslastice bez šećera
  • 14.05.2020. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Sad

Od poslastica bez šećera, Jovana Pantelić napravila ozbiljan posao?

Pre nekoliko godina Jovana je dobila insulinsku rezistenciju, te je morala da se odrekne svih slatkiša, kolača i torti sa belim šećerom. Kako bi se zasladila, počela je za sebe, svoju porodicu i najbliže prijatelje da priprema poslastice bez šećera.

Foto: Facebook/Šećernema
  • 431
  • 66
  • 0

Koliko je ishrana važna u očuvanju zdravlja, neretko postanemo svesni tek onda kada se naše zdravstveno stanje dovede u pitanje. Kako bi podigla svest drugih ljudi o važnosti zdrave ishrane, Jovana Pantelić iz Novog Sada, podstaknuta ličnim iskustvom, počela je da priprema poslastice bez šećera.

Pre nekoliko godina Jovana je dobila insulinsku rezistenciju, te je morala da se odrekne svih slatkiša, kolača i torti sa belim šećerom. Kako bi se zasladila, počela je za sebe, svoju porodicu i najbliže prijatelje da priprema poslastice bez šećera. Zahvaljujući promeni režima ishrane uspela je da izleči ovu bolest i stavi je u status mirovanja, a njeni mali 'izumi' razvili su se u ozbiljan posao.

Prema željama kupaca i ličnim idejama kreira čokoladice sa porukom

"Ja ne znam kako sam pre mogla da jedem čokoladice i torte sa belim šećerom. Ovo što pripremam je toliko ukusno i u potpunosti se osete svi sastojci", navodi Jovana.

ŠećerNema

Razmišljajući o tome da su na našem tržištu veoma malo zastupljeni proizvodi bez šećera, odlučila je 2018. godine da otvori radionicu upravo pod nazivom "Šećernema". Za Novosađane priprema sirove torte i kolače koji nisu prošli termičku obradu sa različitim domaćim i tropskim ukusima, pregršt poslastica bez šećera, kafe sa biljnim mlekom, organske čajeve, sokove zaslađene agavom. Ono po čemu je prepoznatljiva su mini "šećerneme".

"Počela sam sa sirovim tortama - mini šećernemama. To je mali model velike torte. Sirove torte imaju sličnu bazu, uglavnom se krema pravi od indijskog oraha, on je jako pogodan za mlevenje i nema neki specifičan ukus, te je pogodan za mešanje sa drugim ukusima."

Mini šećerneme mogu se probati u osam različitih ukusa, kako domaćih tako i tropskih.

"Imam maštariju koja je sa bademom, čokoladom, kakaom i čija džemom od maline, zatim višnju-lešnik koja je sa nugat filom i sa višnjama, pravim i karneval sa mangom i narandžom, zatim citrus-beri sa limunom i malinom", priča Jovana i dodaje da joj je u planu da u toku leta u ponudi bude i letnja havaji šećernema sa ananasom i limetom.

Torte sladi stevijom i urmom

Čokoladu za pripremu torti pravi sama od kakao putera, kakaa i stevije. Kako kaže, jača je od mlečne, te se sastojci moraju pažljivo bazirati kako ukus ne bi bio previše jak. Torte sladi i stevijom i urmom.

Slatkiši sa stevijom, urmom, kakaom...

"Urma ima dosta šećera, ali sporo podiže nivo šećera u krvi te odgovara dijabetičarima. Svaka voćka sadrži prirodni šećer, tako da dodatni nije potreban. Za steviju sam se odlučila, jer je pogodna takođe za sve osobe koje imaju zdravstveni problem sa šećerom."

Razbija predrasude

Recepte za svoje poslastice pronalazila je na internetu, ali ih je prilagođavala našem podneblju kako bi privukla domaće kupce. Distribuciju je najpre započela putem društvenih mreža, a zatim ponudu plasirala novosadskim restoranima. Sada njene šećerneme i druge slatkiše bez šećera konzumiraju gosti u sedam ugostiteljskih objekata u Novom Sadu, i takođe u njenom lokalu.

"Bojala sam se da će ljudi odbijati i pomišljati da je bezukusno jer ne sadrži šećer. Međutim, razbila sam te predrasude. Kupci su jako lepo reagovali na ove proizvode. Pošto su posni pogodni su i za vegane", navodi Jovana.

Sirovine nabavlja od domaćih proizvođača

Njena proizvodnja poznata je i po kikiriki puteru i zdraviću. U pitanju su namazi koji se mogu dodavati u smuti, ovsene kaše, stavljati u palačinke.

Razradili recept za holandske palačinke, a onda dobili poziv od ambasade te zemlje

"Kikiriki puter pravim sa malo morske soli i od 100 posto kikirikija. Zdravić je dobar isto za dijabetičare, njega pravim sa stevijom, lešnikom i organskim kakaom."

Sirovine za pripremu svojih slatkih proizvoda nabavlja od domaćih proizvođača, najčešće lešnik, orah, suve kajsije, suvo grožđe, dok badem, kokos, biljno mleko, južno voće i druge egzotične sastojke uvozi.


Tagovi

Šećernema Poslastice bez šećera Jovana Pantelić Hrana bez šećera Torte i kolači


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

:-D