Usavršavali su ih nekoliko nedelja u kućnim uslovima dok nisu došli do dobitne kombinacije. Najbolja potvrda da dobro rade ovaj posao je kada Holanđani probaju palačinke i oduševe se. Zahvaljujući tome njihove palačinke pojavile su se na večeri Holandije gde je predstavljena ta zemlja kao turistička organizacija.
Marija Pavković i Ivica Matanović ili jednostavno Ivica i Marica, kako su poznatiji kupcima, počeli su pre godinu dana da eksperimentišu sa pofertejs (Poffertjes) palačinkama koje se u njihovoj proizvodnji zovu "NS Poffertjes".
"Prvi put smo ih zvanično pekli na Novosadskom noćnom bazaru krajem maja prošle godine. Zapravo sam ja bila inicijator cele ove priče jer sam mini holandske palačinke probala pre nekoliko godina u Holandiji i oduševila sam se. Kasnije sam naišla na njih na internetu i odlučila da se oprobam u tome, a Ivica se pridružio i podržao moju ideju", objašnjava Marija.
Usavršavali su ih nekoliko nedelja u kućnim uslovima dok nisu došli do dobitne kombinacije, a degustatori su bili prijatelji, poznanici i pre svega komšije koje su se, kako kažu, dobro najele i uživale u ovom slatkišu. Po teksturi testa najsličnije su srpskim uštipcima, a po ukusu palačinkama. Okrugle su i male, ključni sastojci su puter i šećer u prahu, a specifične su po tome što se peku upravo na puteru.
"Ploča se premazuje puterom, brzo se peku, cela ploča izađe za pet do sedam minuta. Priprema smese i pečenje oduzima ukupno sat vremena. Testo je kao za palačinke, samo što ima malo kvasca pa one narastu i budu pufnaste i mekane."
Recept je obezbedio Marijin prijatelj iz Amsterdama, a potrebnu opremu su, takođe, nabavili u Holandiji. Prvu mašinu kupili su sami, dok su drugu obezbedili uz pomoć pokrajinskih subvencija u vidu bespovratnih sredstava za žensko preduzetništvo.
"Ta pomoć je veoma značajna jer olakšava kupovinu opreme. Mi sa jednom mašinom ne možemo da postignemo da napravimo potrebnu količinu i bila nam je potrebna još jedna, a zahvaljujući ovim subvencijama uspeli smo da nabavimo i tu drugu mašinu", ukazuje Marija.
Mašina je sama po sebi specifična jer ima bakarnu ploču sa izlivenim rupicama odnosno kalupima u kojima se peku palačinke.
"Mi imamo mašinu od 70 komada, a postoje i veće. Postoji dozer gde se sipa testo i preko njega se dalje sipa u kalupe i posle toga se palačinke okreću. Kada je u pitanju pravljenje smese, teže je malo kada su u pitanju veće količine, jer treba snage da se zameša i zbog toga što se sve radi ručno."
Iako se u Holandiji jedu uglavnom sa kockom putera i šećerom u prahu, kupci u Vojvodini vole ih i u kombinaciji sa različitim premazima, dodacima i topinzima.
"Postoje ukusi specijali koji su već osmišljeni kao što su rafaelo, snikers, švarcvald, imamo čoko malinu belu, čoko malinu crnu. Od specijala najčešće ide snikers, a ovako eurokrem i nutela sa plazmom", navodi naša sagovornica.
Ove palačinke mogu se za sada probati isključivo na manifestacijama na kojima učestvuju Marija i Ivica. Do sada su se pojavljivali na lokalnim manifestacijama u Novom Sadu poput Noćnog bazara, Uličnih svirača, Ledene šume, takođe na Grožđenbalu u Sremskim Karlovcima, na Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju, kao i na Čalabrc festu i Testivalu u Beogradu. Ovakve događaje vide kao dobar vid marketinga.
"Na prvi bazar smo išli sa ciljem ne da zaradimo već da se izreklamiramo, da ljudi čuju za nas i da razradimo posao. Najbolje smo prošli na Noćnom bazaru u Novom Sadu. To je stvarno nešto čemu se Novosađani raduju. I ostale manifestacije su dobre, svaka je dobra na svoj način, na svakoj ostvarimo neki novi kontakt. Međutim, od svih njih najviše bih istakla Noćni bazar."
U promociji koriste i društvene mreže na internetu, a sadržaje pretežno fokusiraju na instagram jer je, smatraju, u poslednje dve godine preovladao.
Osim domaćih kupaca, na njihov štand često dolaze i stranci, a najbolja potvrda da dobro rade ovaj posao je kada Holanđani probaju palačinke i oduševe se.
"Čim čujem 'dobro pofertjes', znam da je taj neko iz Holandije i da mu se dopalo", dodaje Marija.
Tako je do njihovog štanda na Grožđenbalu u Sremskim Karlovcima došao i jedan od zaposlenih u ambasadi Holandije u Srbiji.
"On je prišao, probao i oduševio se. Mi smo se obradovali, jer su mu se dopale i to nam je bila potvrda da su dobre s obzirom na to da Holanđanin najbolje može da zna da li ukus odgovara ukusu onih palačinaka koje se prave u Holandiji."
Zahvaljujući tome njihove palačinke pojavile su se na večeri Holandije gde je predstavljena ta zemlja kao turistička organizacija, a prilog od te večeri išao je u dobrotvorne svrhe za decu obolele od leukemije.
"Studenti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu su nas pozvali da učestvujemo, a za nas su čuli upravo od čoveka iz holandske ambasade. Nakon toga smo dobili poziv od holandske ambasade u Beogradu da prisustvujemo proslavi "Dana kralja" koji će biti krajem aprila u Beogradu, tako da sledeće nedelje idemo na sastanak sa njima. Za mene je to stvarno priznanje da radimo dobro ovaj posao", zaključuje Marija.
Osim sladokusaca, uskoro će u specijalitetima "Ivice i Marice" moći da uživaju i oni koji više vole slane proizvode jer je u planu slana varijanta ovih palačinaka.
"Radimo na tome da otvorimo naš lokal, to nam je sledeći korak u kom ćemo početi da pravimo i slane mini holandske palačinke."
Slane ili slatke, mini holandske palačinke najbolje je jesti dok su još uvek tople kako bi ukus i čitav doživljaj bio pravi.
Tagovi
Autorka