Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja mesa
  • 06.05.2015. 10:30

Odmrznuto meso prodaje se kao sveže?

Kupuju li potrošači u Srbiji odmrznuto meso kao sveže i sadrže li deklaracije sve tražene informacije pa i onu da se takvo meso više ne sme zamrzavati?

Foto: freedigitalphotos.com
  • 111
  • 3
  • 0

Savetnik premijera Srbije, Dragan Glamočić nedavno je najavio donošenje uredbe kojom će biti zabranjena prodaja odmrznutog mesa kao svežeg u prodavnicama, čime bi se zaštitili domaći proizvođači.

Kako navodi potal Novosti.rs, "nadležni u Upravi za veterinu, doneli su Direktivu, sa već postojećim pravilnicima, u kojoj se objašnjava pod kojim uslovima odmrznuto meso može da ide u prodaju".

Odmrznuto meso može u maloprodaju uz jasnu deklaraciju

Tako se odmrznuto meso ipak može naći u prodavnicama maloprodaje, ali na deklaraciji moraju biti navedeni određeni podaci, a to su: zemlja porekla, stepen ohađenosti, datum zamrzavanja i odmrzavanja, rok upotrebe i ono što je najvažnije, deklaracija mora sadržavati informaciju da se odmrznuto meso ne sme više zamrzavati.

I upravo tu nastaje problem. U Srbiji se često kupuju količine mesa koje se ne potroše odjednom, već u domaćinstvima prevladava navika zamrzavanja viškova mesa. Osim toga, trgovci nemaju običaj stavljati takve informacije na meso. Predsednica Centra za potrošače Srbije, Vera Vida, za Novosti.rs je istakla: "Direktiva koju je donela Uprava za veterinu po kojoj se odmrznuto meso može naći u prodaji kao sveže, još ne može da se vidi u prodavnicama u Srbiji". Glamočić je najavio i preispitivanje sporne Direktive, jer navike potrošača u Srbiji i EU nisu iste pa je teško primenjivati neke standarde EU u Srbiji.

Ministarstvo: Nema razloga za zabrinutost

Po ovom pitanju oglasila se i resorna ministarka, Snežana Bogosavljević Bošković, koja smatra da potrošači u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost. "Zamrznuto meso koje se uvozi iz EU ne može se odmrzavati u prodavnicama, ono se isključivo može odmrzavati u objektima koji su odobreni u tu svrhu, u klanicama i objektima za preradu mesa, koji su pod strogom kontrolom veterinarske inspekcije i dosadašnja praksa kaže da je ovako uvezeno meso korišćeno u razne vrste prterađevina. A što se tiče roka upotrebe zamrznutog mesa, koji se često pominje u javnosti, moram da kažem da je rok upotrebe u zavisnosti od velikog broja faktora, pre svega, od temperature čuvanja zamrznutog mesa", rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a. Ministarka tvrdi da je naš potrošač zaštićen kad je reč o mesu, jer je svaki uvoz iz EU praćen strogom kontrolom. Pored provere dokumentacije i deklaracije, uzimaju se uzorci mesa, rade se laboratorisjke analize koje treba da dokažu upotrebljivost mesa, njegov kvalitet i zdravstvenu berzbednost.

Jasno je da su potrošači, u najboljem slučaju, zbunjeni ovakvim oprečnim tvrdnjama različitih izvora u samo dva dana. Na kraju ostaje svakome da proceni kakvo će meso kupovati, od koga i gde.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Potrošači Zabrinutost Direktiva Zamrzavanje mesa Deklaracija Sveže meso Prodaja Dragan Glamočić Vera Vida Snežana Bogosavljević Bošković Prodavnice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Manifestacija "Znanjem do znanja "održana na salašu Gnjezdo u Bačkoj Palanci. Učesnice su imale priliku da nauče tehniku izrade sapuna i ukrašavanja dekupaž tehnikom. Organizator ove manifestacije je Savet za rodnu ravnopravnost B.P.