Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja mesa
  • 06.05.2015. 10:30

Odmrznuto meso prodaje se kao sveže?

Kupuju li potrošači u Srbiji odmrznuto meso kao sveže i sadrže li deklaracije sve tražene informacije pa i onu da se takvo meso više ne sme zamrzavati?

Foto: freedigitalphotos.com
  • 105
  • 3
  • 0

Savetnik premijera Srbije, Dragan Glamočić nedavno je najavio donošenje uredbe kojom će biti zabranjena prodaja odmrznutog mesa kao svežeg u prodavnicama, čime bi se zaštitili domaći proizvođači.

Kako navodi potal Novosti.rs, "nadležni u Upravi za veterinu, doneli su Direktivu, sa već postojećim pravilnicima, u kojoj se objašnjava pod kojim uslovima odmrznuto meso može da ide u prodaju".

Odmrznuto meso može u maloprodaju uz jasnu deklaraciju

Tako se odmrznuto meso ipak može naći u prodavnicama maloprodaje, ali na deklaraciji moraju biti navedeni određeni podaci, a to su: zemlja porekla, stepen ohađenosti, datum zamrzavanja i odmrzavanja, rok upotrebe i ono što je najvažnije, deklaracija mora sadržavati informaciju da se odmrznuto meso ne sme više zamrzavati.

I upravo tu nastaje problem. U Srbiji se često kupuju količine mesa koje se ne potroše odjednom, već u domaćinstvima prevladava navika zamrzavanja viškova mesa. Osim toga, trgovci nemaju običaj stavljati takve informacije na meso. Predsednica Centra za potrošače Srbije, Vera Vida, za Novosti.rs je istakla: "Direktiva koju je donela Uprava za veterinu po kojoj se odmrznuto meso može naći u prodaji kao sveže, još ne može da se vidi u prodavnicama u Srbiji". Glamočić je najavio i preispitivanje sporne Direktive, jer navike potrošača u Srbiji i EU nisu iste pa je teško primenjivati neke standarde EU u Srbiji.

Ministarstvo: Nema razloga za zabrinutost

Po ovom pitanju oglasila se i resorna ministarka, Snežana Bogosavljević Bošković, koja smatra da potrošači u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost. "Zamrznuto meso koje se uvozi iz EU ne može se odmrzavati u prodavnicama, ono se isključivo može odmrzavati u objektima koji su odobreni u tu svrhu, u klanicama i objektima za preradu mesa, koji su pod strogom kontrolom veterinarske inspekcije i dosadašnja praksa kaže da je ovako uvezeno meso korišćeno u razne vrste prterađevina. A što se tiče roka upotrebe zamrznutog mesa, koji se često pominje u javnosti, moram da kažem da je rok upotrebe u zavisnosti od velikog broja faktora, pre svega, od temperature čuvanja zamrznutog mesa", rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a. Ministarka tvrdi da je naš potrošač zaštićen kad je reč o mesu, jer je svaki uvoz iz EU praćen strogom kontrolom. Pored provere dokumentacije i deklaracije, uzimaju se uzorci mesa, rade se laboratorisjke analize koje treba da dokažu upotrebljivost mesa, njegov kvalitet i zdravstvenu berzbednost.

Jasno je da su potrošači, u najboljem slučaju, zbunjeni ovakvim oprečnim tvrdnjama različitih izvora u samo dva dana. Na kraju ostaje svakome da proceni kakvo će meso kupovati, od koga i gde.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Potrošači Zabrinutost Direktiva Zamrzavanje mesa Deklaracija Sveže meso Prodaja Dragan Glamočić Vera Vida Snežana Bogosavljević Bošković Prodavnice