Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup lešnika
  • 22.09.2021. 09:00

Otkupljuje lešnik širom Srbije i pravi krem

Nama su ovakve manifestacije izuzetno bitne, jer kupci mogu direktno da probaju naše proizvode, da osete ukus koji je najbolja reklama, napominje Vladimir Erdelji.

Foto: Andrijana Glišić
  • 3.242
  • 424
  • 0

Osim proizvođača, samih poljoprivrednika, mnogih firmi, na 88. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu mesto je našao i Vladimir Erdelji iz Sente koji godinama unazad otkupljuje lešnik širom Srbije, primenjuje svoje znanje i iskustvo u oblasti tehnologije proizvodnje i dalje ga plasira. On je, zapravo, spona između poljoprivrednika i krajnjeg kupca, a želi da omogući da potrošači dobiju zdravstveno bezbedan i siguran proizvod.

Magistrirao je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, dugo radio u fabrici kvasca kao tehnolog i šef kvaliteta, i pre sedam godina uporedo započeo privatni biznis sa suprugom koja je magistar prehrambene tehnologije. Pre dve godine napustio je primarni posao i potpuno se posvetio ovom.

"Prvo je bilo kao hobi, pa istraživanje tržišta, na kraju se to ispostavilo kao ozbiljan posao. Radimo isključivo sa lešnikom iz Srbije, imamo stalne dobavljače, uzimamo ozbiljne količine i onog u ljusci i očišćenog, otkupljujemo od Subotice do Pirota, dakle od severa do juga", navodi Erdelji.

Kasnila vegetacija, kasnio i rod

Iako se od godine do godine rod razlikuje, generalno je kvalitet lešnika u Srbiji dobar, ocenjuje sagovornik Agrokluba.

"Samo nedostaje jedna karika i to je sistem bezbednosti hrane koji bi trebalo da bude neki garant kvaliteta prema ozbiljnim firmama koje imaju izuzetno velike zahteve, tako da smo mi odlučili da zbog toga budemo ta veza između proizvođača i kupca", objašnjava Erdelji.

Velika zlatna medalja za prerađene proizvode

Ova godina je za lešnik, dodaje, još uvek diskutabilna, jer je vegetacija kasnila oko mesec dana, te je sazrevanje i opadanje srednjih sorti tek počelo.

"Rane sorte su inače opadale početkom avgusta i polovinom tog meseca budu već i pokupljene. Ove godine su tek ovih dana počele, za kasne ne znamo kada će, a kod srednjih se nazire skupljanje."

Kvalitet će, ocenjuje, biti dobar, ali će rod biti manji od proseka. Kaže da, nakon što lešnik uđe u osmu godinu vegetacije, generalno u proseku, dobrim rodom se smatra jedna tona očišćenog, odnosno oko dve i po tone lešnika u ljusci po jednom hektaru.

Radman jezgra oko 40 odsto

A pre nego što uopšte otkupi lešnik, uradi prosečan uzorak, iskrcka ga zajedno sa poljoprivrednikom kako bi proverio koliko je zdravog jezgra u njemu.

"Izmeri se na preciznoj vagi i izračuna se radman. Radman je ustvari procenat jezgra lešnika u odnosu na početni u ljusci, dakle, koliko daje nečeg korisnog u odnosu na početnu količinu proizvoda. Kod domaćeg lešnika se taj radman kreće oko 40 odsto, što je dobar rezultat", objašnjava naš sagovornik.

Pre krckanja, napominje, radi kalibraciju. Ako je vlaga visoka, ne sme da se krcka. Ukoliko nije, krcka ga, zatim sledi izduvavanje ljuske i provera da li je sve u redu, da li ima pokvarenih plodova.

Krem lešnika jedan od prerađenih proizvoda

"Nakon toga, radimo finalnu kalibraciju na različite kalibre, po zahtevu kupca. I onda sledi mlevenje. Od pre nekoliko meseci imamo pastu, odnosno krem od lešnika, koji je i Sajam prepoznao, te smo dobili Veliku zlatnu medalju za taj proizvod koji sadrži 75 odsto pečenog lešnika i 25 odsto meda. Za njega smo dobili i nagradu Šampion kvaliteta", navodi Erdelji.

Degustacija - najbolja reklama

Tržištu plasiraju i pečeni, sitno, srednje mleveni lešnik, kao i sirov. Obogatili su ponudu i čoko varijantom koja sadrži 15 odsto kakaa, 25 odsto meda i 60 odsto krema od lešnika. Na Poljoprivrednom sajmu su prvi put, a interesovanje je, primećuju, veliko.

"Nama su ovakve manifestacije izuzetno bitne, jer kupci mogu direktno da probaju naše proizvode, da osete ukus koji je najbolja reklama", napominje on.

Pored toga, imaju i veleprodaju, a sav lešnik ide na domaće tržište. O izvozu je bilo pregovora, ali još uvek nije dogovoren.


Foto prilog


Tagovi

Otkup lešnika Krem od lešnika 88. međunarodni poljoprivredni sajam Vladimir Erdelji


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner