Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 08.07.2022. 13:00

Pale cene žitarica i ulja na svetskom nivou, a šta je poskupelo?

Globalne vrednosti hrane padaju treći mesec za redom. Ali, neki proizvodi beleže nove rekorde po skupoći.

Foto: Depositphoto/vladvitek
  • 1.177
  • 174
  • 0

U junu su svetske cene hrane pale treći mesec uzastopno. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO indeks je pao za 2,3 odsto u odnosu na maj iako je i dalje 23,1 odsto iznad svoje vrednosti u prethodnoj godini za isti mesec.

Pad je predvođen padom vrednosti biljnih ulja, žitarica i šećera, dok su porasle mleka i mesa.

Jeftinije žitarice

FAO indeks cena za žitarice je 166,3 boda, što je pad od 4,1 odsto u odnosu na maj, ali je i dalje iznad vrednosti za jun 2021. godine za 27,6 odsto.

U maju su međunarodne cene pšenice dostigle skoro rekordan iznos, a u junu su pale za 5,7 odsto. Pad je podstaknut sezonskom dostupnošću nove žetve na severnoj hemisferi, poboljšanim uslovima useva kod nekih velikih proizvođača, uključujući Kanadu, većim izgledima za proizvodnju u Rusiji i sporijom globalnom potražnjom za uvozom.

Kada je reč o krupnozrnim žitaricama, međunarodne vrednosti su pale za 4,1 odsto, ali su i dalje bile 18,4 odsto iznad svojih vrednosti iz prethodne godine. U Argenitini i Brazilu žetva kukuruza je brzo napredovala, a zajedno sa dobrom žetvom kukuruza u SAD podstakli su pad svetskih od 3,5 odsto. Cene sirka i ječma pale su za 4,1 odsto, odnosno 6,1 odsto. Velika potražnja za pirinčem uslovila je poskupljenje istog.

Jeftinije ulje, skuplje meso

Kada su u pitanju biljna ulja, FAO indeks je iznosio 211,8 bodova, a to je pad od 7,6 odsto u odnosu na maj. Pad indeksa je postaknut nižim cenama palminog, suncokretovog, sojinog i uljane repice. Već treći mesec za redom pojeftinjuje palmino ulje. Sezonski rast proizvodnje u glavnim zemljama proizvođačima poklopio se s izgledima za povećanje izvoznih zaliha iz Indonezije usred velikih domaćih zaliha.

Svetske kotacije cena suncokreta i sojinog ulja su takođe pale, a globalna potražnja je smanjena. Nova žetva uljane repice i manja potražnja su diktirale niže vrednosti ove uljarice.

Svi mlečni proizvodi su skuplji za 4,1 odsto u odnosu na maj, odnosno 149,8 bodova. U odnosu na isti period prošle godine cene su porasle za 24,9 odsto. Najviše su porasle kotacije za sir, potkrepljene porastom uvozne potražnje za spot zalihama usred zabrinutosti tržišta oko dostupnosti ponude kasnije tokom godine, jer je toplotni talas ranog leta dodatno opteretio ionako nisku proizvodnju mleka u Evropi. Zbog globalne ograničenosti ponude i malih zaliha porasle su svetske cene mleka u prahu, a oporavile su se i vrednosti putera.

FAO indeks cena mesa je bio 124,7 bodova što je 1,7 odsto više u odnosu na maj. Postignut je novi rekord i premašena vrednost iz juna 2021. godine za 12,7 odsto. Poskupelo je meso svih vrsta, a ono živine je dostiglo najviše iznose. Skuplje je i goveđe, jer je Kina ukinula ograničenja uvoza za kupovinu iz Brazila. Kina i dalje ima smanjen uvoz svinjetine, ali su se cene polako oporavile.

Šećer je imao 117,3 poena što je za 2,6 odsto manje u odnosu na maj. To je pad već drugi mesec i dostigao je najniži nivo od februara. Na to su uticale međunarodna potražnja šećera i kotacije cena. Većim zalihama i nižim svetskim cenama doprinelo je slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar i veća proizvodnja zbog niže vrednosti etanola u Brazilu. Značajniji pad sprečila je neizvesnost oko rezultata tekuće sezone.


Tagovi

FAO Cene hrane Indeks cena Žitarice Biljna ulja Meso Mleko Šećer


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)