Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečurke
  • 05.01.2020. 08:00

Pečurke iz Holandije mogu da imaju oznaku "Poreklo: Nemačka"?

Nemački sud doneo je odluku da gljive uzgojene u Holandiji sve do berbe mogu da imaju oznaku "Poreklo: Nemačka".

Foto: Foto: Pixabay/Jai79
  • 138
  • 18
  • 0

Viši regionalni sud u Štutgartu doneo je presudu da pečurke koje se samo kratko vreme, odnosno oko dva dana neposredno pre berbe nalaze u Nemačkoj, mogu da prodaju sa oznakom porekla: Nemačka. Naime, gljive su uzgajane u Holandiji i nakon nekoliko nedelja, prevezene su u Nemačku isključivo radi berbe i prodaje. 

Sud je pretpostavio da potrošači oznakom porekla smatraju da se čitav proizvodni proces odvijao u zemlji koja je navedena pod tom oznakom i da bi takav vid označavanja biljnih proizvoda mogao da dovede potrošače u zabludu. Međutim, zabrana nije izrečena jer je takav način stavljanja oznaka u skladu sa nemačkim carinskim zakonom.

Centar za konkurentnost je u saradnji sa Federalnim sudom Nemačke još 2013. godine prepoznao kontradiktornost između zaštite potrošača i carinskog zakona pa predmet predao nemačkom tužilaštvu koji je ipak odlučio da carinski propisi određuju zemlju porekla, a prema tome zemlja izvornosti je zemlja berbe bez obzira na faze proizvodnje u nekoj drugoj zemlji, navodi gabot.de.

Komentarišući presudu, advokat Centra za konkurentnost Hana Gemp rekla je: "Odluka ne odgovara naporima evropskog zakonodavstva da potrošačima omogući donošenje kvalitetne i informisane odluke na osnovu transparentnog označavanja hrane". 


Tagovi

Nemačka Holandija Gljive Presuda Pečurke


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!