Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pirotska peglana kobasica
  • 11.01.2018. 12:30

Peglana kobasica izlazi iz sive zone

Legalizovanje proizvodnje pirotske kobasice očuvaće tradiciju i dati sigurnost potrošačima.

Foto: TO Pirot
  • 630
  • 203
  • 0

Peglanu kobasicu u Pirotu proizvodi stotinu malih radionica. Međutim, nijedna od njih nije registrovana. Novi zakon omogućiće da se ova delatnost legalizuje i da se ovaj specijalitet prodaje i sa "kućnog praga".

"Posle sajma podnosim Upravi za veterinu zahtev za registraciju pogona i nadam se da ćemo dobiti RS broj i odobrenje za pogon za preradu mesa. Sada smo dobili jedan pravni osnov na osnovu koga možemo da registrujemo pogone, legalizujemo proizvodnju i uz podršku države i lokalne samouprave izbacimo jedan kvalitetan proizvod na tržište", kaže za RTS Dalibor Tošić, jedan od najvećih proizvođača peglane kobasice.

Peglana kobasica se ne obrađuje termički

Sajam pirotske peglane kobasice održava se ove godine od 27. do 28. januara, a do sada su "na crno" i ovde prodavani specijaliteti iz ovog kraja. Organizatori su kontrolisali kvalitet, ali ne i sam proces proizvodnje. Peglana kobasica se suši na vetru, a ne obrađuje se termički se. Tako je registracija proizvodnje do sada bila moguća samo u teoriji.

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa. Peglana mora biti ljuta ili diskretno ljuta, jer je njena magija baš u ljutini. Kobasica se nakon punjenja vezuje u obliku potkovice i suši se na promaji. Za pravljenje peglane najbolji period kraj novembra-kraj decembra.Tokom perioda sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana peglaju (najčešće flašom), zbog čega se i zovu peglane, nakon čega dobiju oblik potkovice, stoji na sajtu Turističke organizacije Pirot.

Međutim, očekuje se da će primenom novog Pravilnika više od 80% članova Udruženja proizvođača peglane kobasice, registrovati proizvodnju, uz mala ulaganja.

"To bi moglo doprineti očuvanju tradicije peglane kobasice, a potrošačima će doneti jednu dodatnu sigurnost, s obzirom na to da će svaki proizvođač morati da ispuni minimum higijensko sanitarnih uslova", smatra Marjan Savić, predsednik Udruženja.

Lokalna samouprava će takođe podržati ovu proizvodnju iz Fonda za poljoprivredu, a navodi se i da će od naredne godine pravo učešća na Sajmu imati samo registrovani proizvođači peglane kobasice.

Foto: TO Pirot


Izvori

RTS


Tagovi

Peglana kobasica Pirot Legalizacija proizvodnje Marjan Savić Dalibor Tošić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.