Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara planina
  • 13.06.2018. 08:15

Peglana kobasica od organskog konjskog mesa potencijal koji obećava

Pirotska "peglana" kobasica, ili kako je Piroćanci još šaljivo nazivaju "afrodizijačka potkovica", uskoro će se proizvoditi i od mesa poludivljih konja koji slobodno pasu i kreću se po visovima Stare planine, na potezu od Kamenice i Senokosa do Gornjeg Krivodola. Kako ističu proizvođači tog nesvakidašnjeg delikatesa njihovo, organsko meso će biti odlična sirovina za proizvodnju specijaliteta i van granica naše zemlje.

Foto: Novosti / V. Ćirić
  • 1.862
  • 417
  • 0

Staze na Staroj planini, na grebenu od Kamenice i Senokosa do Gornjeg Krivodola, kojima su do 2006. godine prolazili srpski i bugarski graničari, urasle u bujnu travu i na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara, pravi su raj za nekoliko stotina grla kopitara koji su tokom cele godine slobodni i razmnožavaju se po prirodnim zakonima. Kako prenose Novosti, baš na tom mestu bi uskoro trebao da nastane novi delikates peglana kobasica od konjskog mesa koja je na neki način logični naslednik standardne pirotske peglane kobasice.

Organska proizvodnja mesa potencijal koji obećava

Prema rečima Miodraga Lilića, vlasnika farme, koja brine o krdu konja i Dalibora Tošića, kafedžije i vlasnika prve sertifikovane radnje za proizvodnju takozvane "pirotske vijagre", na ispaši se trenutno nalazi oko 300 grla krupne stoke: goveda i konja koji su tokom cele godine slobodni i praktično su poludivlji, osim njih tu je još i oko 1.000 grla ovaca i koza. Kako napominje Lilić, to je prava organska proizvodnja mesa, i potencijal koji obećava. On dodaje da su dugo čekali da se stvori preradni kapacitet, a pošto ga sada konačno imaju, proizvodnja "peglane" kobasice od konjskog mesa bi trebalo uskoro da počne. 

Nove peglane kobasice oduševile posetioce sajma

Nova "peglana" kobasica je prvu promociju imala na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu, na kojem je osvojila mnoga priznanja u konkurenciji preko 1.500 suhomesnatih proizvoda. Za taj pirotski brend su osim domaćih kupaca zainteresovani su i stranci: Italijani, Francuzi i Nemci, kod kojih gde postoji tradicija upotrebe konjskog mesa.

Početak proizvodnje za oko mesec dana

Dalibor Tošić, koji se ugostiteljstvom bavi poslednje dve decenije, objašnjava da su Stara planina i njeni pašnjaci neiskorišćen potencijal. Zato su on i drugi ljudi iz tog kraja odlučili da to promene. Kako je najavio, za oko mesec dana će početi proizvodnja peglane kobasice od konjskog mesa, naravno sa ostalim posnim mesima, koja nemaju klasičan holesterol. Tošić je istakao da će u preradu ići organski proizvedeno meso, koje neće biti zamrzavano i čuvano po hladnjačama.

Država pružila dragocenu podršku

Na Staroj planini, se polako, ali sigurno, pokreće priča i o organskoj proizvodnji. Velika pomoć u realizaciji čitave ideje je kako naglašavaju Lilić i Tošić, stigla iz državnih institucija, odnosno od Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu. Oni su, kako napominje Dalibor Tošić, doneli Novi pravilnik, čime su i malim proizvođačima omogućili da se pojave na tržištu.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Peglane kobasice Pirot Miodrag Lilić Dalibor Tošić Hrana Delikates Stara planina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.