Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka porekla
  • 01.04.2022. 10:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Pirotska peglana kobasica dobila oznaku zaštićenog geografskog porekla

Grad Pirot dobio je i treći brend sa zaštićenim geografskim poreklom - pirotsku peglanu kobasicu.

Foto: Miša Ćirić
  • 149
  • 50
  • 0

Kako je na svečanosti u Gradskoj upravi Pirot kazao Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje u Ministarstvu poljoprivrede, pirotska peglana kobasica je definitivno jedinstven proizvod koga bi trebalo zaštiti i na evropskom nivou, prenosi Tanjug.

"Ovo je treći proizvod koji je zaštićen sa ovih područja. Proizvod je fantastičan, ima apsolutno veliku reputaciju i u cilju zaštite te reputacije, ovo je pravi put", kazao je Raketić.

Prvi proizvod sa oznakom geografskog porekla je pirotski ćilim, koji je zaštićen 2003. godine, a drugi pirotski kačavalj od kravljeg mleka, koji je potvrdu autentičnosti i zaštitu dobio 2013. godine, prenosi Danas.

Treći proizvod koji je zaštićen sa područja Pirota

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suši se na promaji i svaki dan pegla flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Svaki region ima svoj recept, ali ko pravi najbolju kobasicu?

Kako je ranije za Agroklub rekao Miša Ćirić iz Pirota koji upravo pravi ovu kobasicu, vezuje se u obliku slova 'U', da bi dobila oblik kao potkovice.

"I onda ide na sušenje. To je obično gde ima promaje i dobrog strujanja vazduha. Mi je držimo na tavanu, neko na terasi. Posle dva dana počinjemo da peglamo i to tradicionalno flašom. To radimo svakog dana dok se ne osuši, a tako se iz nje izbacuju vazduh i voda i dobija pljosnati oblik. Obično je to oko 30 dana", objasnio je Ćirić.


Tagovi

Pirot Pirotska peglana kobasica Zaštita porekla Oznaka geografskog porekla Branislav Raketić Miša Ćirić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB