Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivo od banana
  • 05.04.2021. 18:00

Pivo od banana za spas turizma pogođenog korona krizom?

Proizvedeno je već 1.500 boca od 330 ml, a jedna košta oko 7,40 evra.

Foto: Depositphotos/prasom
  • 127
  • 143
  • 0

Pivo od banana zvuči egzotično kao što je nama egzotičan deo sveta iz kojeg dolazi - japanske prefekture Šizuoka. 

Tamo se botanički vrt, u kom su smešteni i aligatori, "Atagawa Tropical & Alligator Garden" udružio sa kompanijom Hanšaro iz obližnjeg grada kako bi proizveli pivo od banana, piše mainichi. Njihov cilj bio je da stvore jedinstven proizvod za koji se nadaju da će privući turiste kojih je tamo zbog pandemije sve manje. 

U ovom japanskom vrtu raste oko 120 stabala te voćne vrste, i to oko 20 sorti. Od njih se, između ostalog, pravi i Izu Banana-wani IPA (banansko-aligatorski IPA, u slobodnom prevodu, nap.a.) koje je u prodaju pušten 15. marta. 

Kada plodovi sazru, pažljivo se beru i šalju na preradu u pivaru, u kojoj se godišnje proizvede oko 50 vrsta tog alkoholnog pića.

Boca košta više od 860 dinara

Prema glavnom tehnologu, Džunpeu Jamandiju, za probu su prvo oljuštili 12 kilograma banana koje su potom propasirali i pomešali sa sladom te dodali kvasac kako bi dobili 1.000 litara kremastog pića sa blagim ukusom ove voćne vrste.

Proizvedeno je već 1.500 boca od 330 ml, a jedna košta oko 8,70 USD sa PDV-om, što je oko 7,40 evra. Planirano je da se ovo inovativno piće prodaje u restoranu u sklopu pivare i na njihovoj internet trgovini.

Međutim, nije ovo prvo pivo od banana. Ono se u pojedinim zemljama, pogotovo afričkim, proizvodi duže vreme. U Ugandi predstavlja tradicionalno piće, a najčešće ga piju na venčanjima, raznim obredima i sličnim prilikama, piše vinepair. Tradicionalno se pravi u Tanazaniji, Burundiju, Ruandi, Keniji i Demokratskoj Republici Kongo. U Evropi ga proizvodi belgijska kompanija "Mongozo".


Tagovi

Pivo od banana Japan Spas turizma Korona kriza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!