Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 01.08.2016. 14:30

Podrška klaničko - prerađivačkoj industriji

U PKS-u najavili kako će podržati podizanje sirovinske baze, proizvodnih kapaciteta i konkurentnosti srpske mesne, klanične i prerađivačke industrije, kako bi se obezbedile dovoljne količine svinjskog mesa za domaće tržište po stabilnim cenama te svi uslovi za što veći izvoz.

  • 1.213
  • 60
  • 0

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež nakon posete Mitrosu i razgovora sa Johanom Gerlingerom, izvršnim direktorom Gerlinger holdinga i menadžmentom sremskomitrovačke fabrike u vlasništvu austrijske kompanije, izjavio je da će PKS u saradnji sa nadležnim državnim organima, naučnim institucijama i kompanijama podržati podizanje sirovinske baze i proizvodnih kapaciteta i konkurentnosti srpske mesne, klanične i prerađivačke industrije, kako bi se obezbedile dovoljne količine svinjskog mesa za domaće tržište po stabilnim cenama te svi uslovi za što veći izvoz. Sastanku je prisustvovala i Erika Teoman Brener, trgovinski savetnik u ambasadi Austrije.

Jačanje sirovinske baze i preradnih kapaciteta

Najavljeno je da će Privredna komora Srbije inicirati donošenje neophodnih međudržavnih sporazuma, ali i propisa, pravilnika i odluka, kao i usaglašavanje veterinarskih sertifikata koji će obezbediti traženi kvalitet svinjskog mesa za izvoz. Radiće se i na povezivanju kompanija koje posluju u Srbiji u celom lancu - od primarne proizvodnje do finalne prerade, obezbediti organizovani nastup i promocija izvoznih potencijala kompanija na najvećim inostranim sajmovima prehrane. Takođe, u PKS-u su najavili da će se kroz proces zastupanja privrede zalagati za model subvencionisanja koji će obezbediti i jačanje sirovinske baze i preradnih kapaciteta mesne industrije, ali i bolje pozicioniranje naših proizvoda na svetskom tržištu.

Mitros zainteresovan za izvoz na kinesko tržište

Sremskomitrovački Mitros koji je, nakon stečaja, kupila austrijska kompanija, zahvaljujući ulaganjima novog vlasnika, postao je najveći i najsavremeniji Gerlingerov pogon u regionu u kome je proizvodnja obnovljena pre nekoliko meseci. Mitros za sada proizvedene količine plasira domaćim trgovinskim lancima, očekuje početak izvoza u zemlje članice Carinskog saveza (Ruska Federacija, Belorusija i Kazahstan), planira prodaju u zemljama EU i zainteresovan je za izvoz na kinesko tržište.

Foto:bigstockphotos.com;RGtimeline


Tagovi

Privredna komora Srbije Marko Čadež Mitros Izvoz mesa Gerlinger holding Johan Gerlinger Erika Teoman Brener