Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj prerađivačkih kapaciteta
  • 10.10.2016. 11:00

Podrška razvoju prerađivačkih kapaciteta

Ministarstvo poljoprivrede zaštite životne sredine Republike Srbije, je sudeći po izjavama ministra Branislava Nedimovića uvidelo da je potrebno u Srbiji razvijati prerađivačku industriju poljoprivrednih proizvoda, s obzrirom na to da plasman prerađenih proizvoda obezbeđuje dodatnu vrednost.

Foto: pixabay.com
  • 1.009
  • 289
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede zaštite životne sredine Republike Srbije, je sudeći po izjavama ministra Branislava Nedimovića uvidelo da je potrebno u Srbiji razvijati prerađivačku industriju poljoprivrednih proizvoda, s obzirom na to da plasman prerađenih proizvoda obezbeđuje dodatnu vrednost.

Poslednjih godina svedoci smo nedostatka prerađivačkih kapaciteta. Nedostatak prerađivačkih kapaciteta je uticao i na povećan uvoz prerađenih prehrambenih proizvoda te je jasno da u budućnosti ovaj sektor u Srbiji treba da ima veći značaj, da bude zastupljeniji nego danas. Nedavno, je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na dva sajma u Kruševcu i Novom Sadu, najavio da će se država posvetiti razvoju prerađivačkog sektora i o tome da Vlada Republike Srbije preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine planira da u narednoj 2017. godini podrži razvoj prerađivačkih kapaciteta. Najavljen je tako i dolazak boljih dana za prehrambenu industriju Srbije.

Odlična baza za razvoj prerađivačkih kapaciteta

Struktura poljoprivredne proizvodnje u Srbiji pokazuje da postoji odlična baza za razvoj prerađivačkih kapaciteta s obzirom na raspoloživu bazu, sirovine, to jest osnovne poljoprivredne proizvode. Međutim, potenciala tih proizvoda nije iskorišćen. Takođe veliki potencijal postoji i u razvoju primarne proizvodnje, posebno voćarstvu i povrtarstvu ali i stočarstvu.

Kao što je i ministar Nedimović nedavno izjavio treba obratiti pažnju na kvalitet proizvoda, a ne samo na kvantitet. Kvalitetan proizvod, kako je objasnio Nedimović, je preduslov za konkuretnos na tržištu. Najavio je i pomoć države na ovom polju kao i u otvaranju novih tržište.

Investicije u dodatnu vrednost

Po najavama, država bi u budućnosti treba da pomogne na više načina izgradnju novih i razvoj postojećih prerađivačkih kapaciteta, svesna da plasiranjem proizvoda iz viših faza prerade može da se ostvari dodatna vrednost mnogo veća nego prodajom osnovnih proizvoda.

Razvoj prerađivačkog sektora predviđen budžetom 2017?

U Kruševcu, ministar Nedimović je najavio i da će budžetom namenjenom poljoprivredi u 2017. biti obezbeđena sredstva za investicije, izgradnju i rekonstrukciju objekata prerađivačkih kapaciteta. "Sve će to biti implementirano u budžet za 2017. godinu, naročito onaj deo koji se odnosi na investicije, izgradnju i rekonstrukciju objekata i razvoj prerađivačkih kapaciteta. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zajedno sa Ministarstvom finansija, Međunarodnim fondom i Svetskom bankom zajednički radi analize postojećih mera, da vidimo šta smo postigli i kako možemo da se ponašamo u budućnosti. Krajem novembra imaćemo i jasnu sliku koliki je agrarni budžet i koje su mere", rekao je Nedimović.

Na kraju ostaje da se vidi da li će se izlaganja ministra Nedimovića obistiniti u 2017. godini.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Prerađivački kapaciteti Branislav Nedimović Dodata vrednost Investicije


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi