Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska inspekcija
  • 29.12.2015. 18:00

Pojačane inspekcijske kontrole za praznike

U vreme nastupajućih praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla veterinarski inspektori, pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane, akcijske kontrole, u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije.

Foto: depositphotos.com
  • 56
  • 2
  • 0

U vreme nastupajućih praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane, akcijske kontrole, u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije.

Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda ali i potražnja.

Manje neispravne hrane u odnosu na prošlu godinu

Veterinarski inspektori obavili su, tokom decembra meseca, ukupno 704 vanredne službene kontrole u objektima za promet na malo koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 126 neusaglašenosti, doneto 96 rešenja i podnete 42 prijave nadležnom Sudu zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane. Iz razloga nebezbednosti po potrošače, u pomenutom periodu, isključeno je iz prometa i neškodljivo poništeno 3.465 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 2.797 litara mleka i proizvoda od mleka, 154 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 180 kilograma ostale hrane životinjskog porekla. U odnosu na prošlogodišnje kontrole ovog tipa prepolovljen je broj neispravne hrane životinjskog porekla u registrovanim objektima u prometu na malo, što je rezultat redovnih kontrola Veterinarske inspekcije.

Kontrola svih subjekata koji prometuju hranom životinjskog porekla

Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet - specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace.

Apel potrošačima

Iz resornog ministarstva apeluju na potrošače da hranu životinjskog porekla kupuju u registrovanim objektima i proveravaju deklaracije, kako bi se izbegle posledice kupovine proizvoda nepoznatog porekla bez veterinarsko-sanitarnog pregleda, kao i da se svinjsko meso obavezno podvrgne pregledu na trihinelu.

Uprava za veterinu preporučuje i da se pirotehnička sredstva ne koriste u blizini domaćih životinja i kućnih ljubimaca kako se time ne bi narušavalo zdravstveno stanje životinja.

Foto: depositphotos.com;artfotoss


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Inspekcijska kontrola Veterinarska inspekcija Hrana životinjskog porekla Bezbednost hrane Ribarnice Mesare Veterinarsko sanitarni pregled