Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Greenpeace
  • 11.03.2018. 19:00

Poljoprivreda emituje 10% štetnih gasova

Ukoliko trend poljoprivredne proizvodnje ostane ovakav kakav je sada, u narednim decenijama će proizvoditi 52% globalnih emisija štetnih gasova, od čega 70% dolazi iz mesnog i mlečnog sektora.

  • 350
  • 68
  • 0

Svet do 2050. godine treba da smanji proizvodnju i potrošnju mesa na pola, kako bi ispunio klimatske ciljeve Pariskog sporazuma, stoji u najnovijem izveštaju međunarodnog udruženja ekoloških aktivista Grinpis (Greenpeacea).

U izveštaju se navodi da će, ako trend poljoprivredne proizvodnje ostane ovakav kakav je sada, u narednim decenijama proizvoditi 52% globalnih emisija štetnih gasova, od čega 70% dolazi iz mesnog i mlečnog sektora.

Prema Eurostatu, emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte iz poljoprivrede doprinose 10% ukupnoj emisiji EU-a, navodi Euroactiv

"Tri od četiri životinje uzgajane u Evropi drže se u malom broju vrlo velikih farmi, dok su male farme smanjile svoja stada za 50%", navodi se u izveštaju.

Grinpis ne veruje Evropskoj uniji

Evropska komisija objavila je 29. novembra 2017. godine svoj plan o budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP). Za izvršnu vlast EU, ZPP bi nakon 2020. trebalo da pruži jednostavnija pravila i fleksibilniji pristup državama članicama i regionima.

"Vodeća inicijativa je dopustiti zemljama članicama veću odgovornost u odabiru kako i gde da ulažu u sklopu ZPP-a, a kako bi se zadovoljili ambiciozni zajednički ciljevi o životnoj sredini, klimatskim promenama i održivosti", navela je tada Evropska komisija.

Međutim, za Grinpis, poljoprivredna politika Evropske unije vodi nas na "rub litice zaštite životne sredine", a jedino rešenje je da se poljoprivrednici vrate ekološkom uzgoju bilja, mesa i mlečnih proizvoda. 

"Industrijski uzgoj životinja je glavni izvor emisija ugljenik dioksida, zagaživanja vode i vazduha i uzrokuje glavne zdravstvene probleme poput otpornosti na antibiotike. Naše vlade moraju da osiguraju da nadolazeća reforma poljoprivrednih pravila ubrza pomak prema ekološkom uzgoju povrća, koji će možda obimom biti manji, ali održiv. Isto važi i za uzgoj životinja, uz istovremeno povlačenje podrške intenzivnoj proizvodnji životinja", naglasio je Marko Kontiero (Marco Contiero), direktor EU poljoprivredne politike.

Antimikrobna otpornost

Grinpisov izveštaj takođe ističe opasnost od antimikrobne otpornosti, što je rezultat intenzivnog uzgoja životinja.

Izveštaj koji je 27. februara objavila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) otkrili su da bakterije ljudi i životinja i dalje pokazuju otpornost na antimikrobne lekove.

"Među novim nalazima je otkrivena otpornost na karbapeneme u mesu živine, antibiotika koji nije odobren za upotrebu kod životinja, i novi tip salmonele -  Salmonella Kentucky koja proizvodi ESBL savisokom rezistencijom na ciprofloksacin kod ljudi, što je prvi put objavljeno u četiri zemlje", navodi se u izveštaju.

"Potreba za smanjenjem potražnje za stočnim proizvodima danas predstavlja glavno naučno stajalište. Samo značajno smanjenje potrošnje mesa i mleka će nam omogućiti da dođemom do sistema hrane prikladne za budućnost - za dobrobit ljudi i planete u celini", komentarisao je Pit Smit (Pete Smith), bivši lider glavnih autora Međuvladinog veća za klimatske promene (IPCC).

Foto: dolgachov / Bigstock


Tagovi

Greenpeace Štetni gasovi Pariski sporazum Mesni sektor Mlečni sektor Održiva poljoprivreda Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Turšija, najčešće pripremljena zimnica i najstarija medju receptima. Priprema se od različitog povrća i konzumira se tokom čitave zime uz brojna jela.