Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetske cene hrane
  • 05.06.2016. 17:00

Poskupela hrana, četvrti mesec za redom

FAO izveštava kako su porasle cene hrane u maju u odnosu na april ove godine. Osim toga, predviđa se veća proizvodnja pšenice i kukuruza u 2016. godini.

Foto: TEA/bigstockphoto.com
  • 516
  • 59
  • 0

Prema podacima agencije Ujedinjenih nacija FAO, već četvrti mesec za redom rastu cene hrane. Od aprila su povećane za 2,1%, na prosečnih 155,8 bodova, ali su još uvek za 7% ispod nivoa cena od pre godinu dana.

Najveće poskupljenje u maju zabeleženo je na tržištu šećera, čija je cena veća za 11,7% u odnosu na prethodni mesec, kao posledica slabijih prognoza za proizvodnju u Indiji, koja je drugi najveći svetski proizvođač šećera. Ovakve prognoze potisnule su vest o obilnom rodu šećerne trske i povoljnim izvoznim mogućnostima vodećeg svetskog proizvođača šećera, Brazila.

Porasla cena žitarica

Porasla je i cena žitarica za 1.6% u odnosu na april ove godine, a uzrokovano je naglim povećanjem cene kukuruza i povećanom ponudom aromatičnih vrsta pirinča. Meso je poskupelo za 2%, a razlog tome je, izveštava FAO, snažna uvozna potražnja u Aziji za svinjetinom iz Evropske unije.

Najmanje povećanje cena pokazuje indeks cene mleka, koji je porastao za samo 0,4% u odnosu na april, i to zahvaljujući većim cenama mleka u EU i stabilnom međunarodnom potražnjom mleka u prahu i maslaca.

Indeks cena biljnih ulja pokazuje smanjenje cena za 1,8% u maju u odnosu na april, a uzrok tome je jeftinije palmino ulje nakon tromesečnog poskupljenja, što se dovodi u vezu sa slabijom potražnjom iz Kine, Indije i Evropske unije.

FAO podiže prognoze za globalnu proizvodnju pšenice i kukuruza

FAO predviđa veću globalnu proizvodnju žitarica u 2016. godini na 2,543 miliona tona, za samo 0,7% niže od rekordne proizvodnje u 2014. godini.

Potražnja za žitaricama biće nešto niža u odnosu na majske procene, a procenjuje se da bi mogla da iznosi 2,546 miliona tona. U isto vreme, prognoza za globalnim zalihama žitarica povećana je na 642 miliona tona, i to zbog istorijske revizije kineskih zaliha pšenice.

Globalna trgovina žitarica predviđa pad za 1,9% u odnosu na prethodnu godinu, na 369 miliona tona. Iz FAO veruju kako će to uticati na jaču konkurenciju vodećih izvoznika za tržišni udeo, što bi opet moglo držati globalne cene pod kontrolom.

Foto: TEA/bigstockphoto.com


Tagovi

Poskupljenje Cene hrane Mleko FAO Meso Cena žitarica Šećer


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!