Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja mesa
  • 01.09.2015. 14:00

Potrošnja mesa će rasti zbog zemalja u razvoju

U narednih 10 godina, globalna potrošnja mesa nastaviće da raste, čemu će najviše doprinositi zemlje u razvoju.

Foto: depositphotos.com
  • 72
  • 3
  • 0

Globalna potrošnja mesa nastaviće da raste u narednih 10 godina, čemu će najviše doprinositi zemlje u razvoju, ocenjeno je na zasedanju 61. Međunarodnog kongresa o mesu u francuskom gradu Klermon-Feranu.

Prema procenama stručnjaka, potrošnja mesa u svetu u narednoj deceniji u proseku će godišnje rasti 1,6 odsto, prenosi agencija Frans pres. Za poslednjih 50 godina, potrošnja mesnih proizvoda (sveže meso, prerađevine, smrznute i konzervirane namirnice) skoro je udvostručena na globalnom nivou sa 23,1 kilogram po osobi 1961. godine, na prosečno 42,2 kilograma u 2011. Za poslednjih 20 godina, zemlje u razvoju zabeležile su veliki rast uzgoja stoke, što je dovelo i do povećanja njihove potrošnje mesa, posebno svinjetine i živinskog mesa.

Tokom sledećih 10 godina, kako je ocenjeno na ovom skupu, očekuje se nastavak rasta potrošnje mesa u zemljama u razvoju, dok je potrošnja u nekim razvijenim zemljama već u padu. Tako je, na u Francuskoj 1990. godine prosečna potrošnja mesa po stanovniku iznosila 97 kilograma, da bi u 2014. pala na 87 kilograma.

Foto: depositphotos.com; artfotos


Izvori

Tanjug


Tagovi

Potrošnja mesa Kongres o mesu Francuska Uzgoj stoke Razvijene zemlje Zemlje u razvoju Svinjetina Živinsko meso