Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tenis
  • 14.03.2021. 18:00

Poznata fabrika za preradu svinjskog mesa širi asortiman vege proizvodima

Tenis, najveća nemačka klanica i fabrika za preradu svinjskog mesa udvostručuje proizvodne kapacitete za vegetarijansku i vegansku ishranu.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff (ilustracija)
  • 451
  • 384
  • 0

Najveća nemačka klanica i fabrika za preradu svinjskog mesa, Tenis želi da se razvija na tržištu vegetarijanskih i veganskih proizvoda. Kako piše agrarheute, u tu svrhu udvostručuju svoj proizvodni kapacitet u fabrici u Buklundu u kojoj su prošle godine osnovali pogon za proizvode koji zamenjuju meso.

"Proizvodnju vegetarijanske i veganske hrane ne doživljavamo kao konkurenciju svojim mesnim prerađevinama, već kao nezavisni tržišni segment i izvrstan dodatak našem ionako vrlo širokom portfelju proizvoda", objasnio je Maksimilian Tenis, partner ove grupe i sin Klemensa Tenisa, generalnog direktora Holdinga.

Malo tržište velikog rasta

"Interes za ovim proizvodima povećava se iz godine u godinu", objašnjava direktorka nezavisnog odeljenja Vevia 4 You, Iris Hekman. Prema podacima te kompanije, prosečni godišnji rast prodaje u tom sektoru od 2015. do 2019. iznosio je osam odsto.

U prvom tromesečju 2020. godine količina određenih proizvoda koji zamenjuju meso povećala se za čak 37 odsto, sa gotovo 14.700 tona, na 20.000 tona u odnosu na isto tromesečje prethodne godine.

Prema istraživanju o potrošačkim preferencijama u Nemačkoj, 50 odsto kupaca obraća pažnju na oznake organskog uzgoja, njih 48 odsto na prisutnost etiketa za zaštitu životinja, a čak 85 odsto ispitanih stanovnika smatra državni sertifikat kojim se potvrđuje dobrobit stoke vrlo važnim. Treba napomenuti da je od ukupnog broja ispitivanih samo jedan odsto vegana i pet odsto vegetarijanaca.


Tagovi

Tenis Nemačka Svinjetina Vegetarijanstvo Veganstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.