Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarska industrija
  • 28.05.2023. 18:00

Prave pivo od otpadnih voda - zašto je pola litre samo četiri dolara?

Američka pivara Fox City uz svoja druga kraft piva ima i Revival Lager koje se ovog proleća veoma brzo rasprodalo.

Foto: FB/Fox City
  • 186
  • 29
  • 0

Iz industrije piva stiže vrlo zanimljiv novitet. Američka pivara Fox City uz svoja druga craft piva ima i Revival Lager koje se ovog proleća veoma brzo rasprodalo, piše BNNBloomberg. Cena za pintu (nešto manje od pola litre, op.a.) mu je bila četiri dolara (3,70 €) i kako kažu, bilo je među najjeftinijim pićima. Razlog je taj što je voda za njegovu proizvodnju bila - besplatna.

Čišća od izvorske?

Dakle, proizvedeno je od pročišćene otpadne vode, a ideja je došla od pivare iz Oregona Art Larrance još 2014. godine.

Tada je organizovano takmičenje u izradi piva napravljenih sa recikliranom vodom kako bi se osvestilo da se ona može piti ako se pročisti odgovarajućim postupkom. Prošle jeseni su istraživači sa Univerziteta Stanford i Univerziteta Ilinois "Urbana-Champaign" otkrili da je ona jednako čista kao i ona iz površinskih izvora, ako ne i čišća budući da izvori često sadrže loše i tretirane otpadne vode.

Uklonjene bakterije, virusi i hormoni

Ova koju su koristili za pivo dobijena je iz severozapadnog dela Los Angelesa. Prošla je prečišćavanje, ultrafiltraciju i druge procese.

Na kraju, iz nje je uklonjen sav štetan sadržaj, od bakterija preko virusa do hormona te ona ispunjava tamošnje standarde za recikliranu vodu za piće. 


Tagovi

Pivo Reciklirana voda Otpadna voda Proizvodnja piva Fox City Voda za pivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.