Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Običaji za Uskrs
  • 24.04.2022. 10:00
  • Pomoravski okrug, Končarevo, Jagodina

Praznik pobede života nad smrću: Bogata trpeza i šarena jaja

Dobrila Milosavljević za Uskrs tradicionalno farba jaja i priprema bogatu prazničnu trpezu koja okupi sve članove njene porodice.

Foto: Jelena Lukić
  • 84
  • 5
  • 0

Uskrs ili Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika jer simbolizuje pobedu života nad smrću i njime se slavi vaskrsenje Isusa Hrista.

Danas je dan radosti. Zvona na crkvama zvone, a ljudi se pozdravljaju sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse. Uskrs je porodičan praznik koji se slavi uz prisustvo svih ukućana i obaveznu svečanu trpezu koja označava kraj posta. Vernici se međusobno daruju farbanim jajima.

Svečani kraj posta

Svečano je i u domu Dobrile Milosavljević iz Končareva kod Jagodine.

"U nedelju ujutro obavezno idemo u crkvu na službu. Nakon toga u kući domaćin zapali sveću, okadi dom i trpezu, čita se molitva, a zatim se svi okupimo oko svečane trpeze. U mom domu na Usrks na stolu imamo ofarbana jaja, predjelo od naših domaćih proizvoda, suvog mesa i sira, zatim sarmu, pečenje, salate, kolače i tortu", kaže Dobrila.

Pored bogate trpeze, na stolu su obavezno i ofarbana jaja

Na Uskrs u domu porodice Milosavljević okupe se Dobrilina deca, unuci i praunuk.

"Pre početka obeda podelimo jaja, a najpre najmlađi članovi izaberu jaja kojima će se kuckati. Naravno, najjače jaje je pobednik i to je za decu najveća radost. Deca se raduju i medenjacima koje pravim u obliku zeka, pilića i jaja, a raduju se i sitnim poklonima koje pripremim za njih."

Jaje koje štiti useve od štetočina

Farbanje jaja smatra se važnom pripremom za obeležavanje Uskrsa pa domaćice tome pridaju veliki značaj. Prvo obojeno jaje je čuvarkuća koje se čuva na posebnom mestu u kući jer se veruje da ono štiti ukućane. Ovo jaje se čuva do narednog Uskrsa, a staro, prema verovanju, treba da se zakopa u polje kako bi štitilo od štetočina ili se baca u reku kako bi voda odnela svu nesreću.

"Ja primenjujem nekoliko jednostavnih tehnika fabranja jaja. Za sve tehnike najpre treba skuvati jaja. Ja obično kuvam od sedam do deset minuta. Zatim se sačeka da se jaja ohlade. Kod tehnike sa ubrusom, jaje se stavi na papirni ubrus, uvije se i zaveže gumicom. Zatim se uzmu boje rastvorene u vodi i štapićem za uši se nanese boja na ubrus. Može se da se stavi onoliko boja koliko vi želite", objašnjava naša sagovornica i dodaje da se onda sačeka da se osuši 10 do 15 minuta pa se jaje izvadi iz ubrusa.

Tehnika farbanja jaja pomoću alu folije

"Na parče folije stavi se malo vode, zatim se posipa boja u prahu. Ja koristim boju u prahu za kolače. Mogu da se stave dve boje, a može i više, kako ko želi. Zatim se stavi kuvano jaje, uvije se u foliju i protrlja između dlanova kako bi se boja bolje zalepila za jaje", kaže Dobrila.

Tu je i tehnika farbanja sa pirinčem.

"U kesicu se stavi velika kašika pirinča, boja za jaja, jedna kašičica sirća. Zatim se stavi jaje, malo izmeša da bi se jaje obojilo, a zatim se izvadi i stavi da se osuši", kaže i daje savet domaćicama da stave rukavice kako ne bi ofarbale i ruke.

Jestive boje za torte

Ova domaćica za farbanje jaja koristi jestive boje za torte jer se bavi izradom kolača i torti. Član je udruženja "Slatki osmeh" iz Jagodine koje se bavi humanitarnim radom. Članice udruženja često organizuju humanitarne berze na kojima prodaju svoje slatke proizvode, a sav prihod ide, obično za lečenje dece. Svake godine udruženje organizuje i Tortijadu u Jagodini.

Nakon proglašenja najlepše dečije i svečane torte, sve torte se poklanjaju raznim udruženjima za pomoć deci sa posebnim potrebama kao i socijalno ugroženim porodicama sa više dece.

"Ja sam često sa svojim tortama osvajala nagrade na raznim manifestacijama. Uglavnom su to bile dečije torte jer inače volim da ih spremam za svoje unuke. Uživam u tome", kaže Dobrila i dodaje da je ove godine za Uskrs napravila žerbo tortu jer njeni ukućani nju najviše vole.


Tagovi

Vaskrs Dobrila Milosavljević Farbanje jaja Tehnike Post


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.