Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 28.12.2023. 13:30

Pred novogodišnje i božićne praznike pojačana kontrola hrane životinjskog porekla

U svim objektima u maloprodaji veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji.

Foto: Depositphoto/IuriiSokolov
  • 61
  • 6
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vršiti pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla pri čemu se kontrole sprovode počevši od ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda.

Dokumenta na uvid

U svim objektima u maloprodaji (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi.

Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, apeluju na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija, obrate pažnju na sledeće:

  • Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane - samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama;
  • Na pijacama, kupovati od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje, hranu životinjskog porekla koja je izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);
  • Obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;
  • Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;
  • Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;
  • Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);
  • Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano;
  • Sačuvati fiskalne račune;
  • U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.

Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.


Tagovi

Veterinarski inspektori Pojačana kontrola Pojačan nadzor Hrana životinjskog porekla Proizvodnja hrane Praznici


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva