Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirevi u EU
  • 24.11.2017. 18:00

Predstavljen EU vodič za prodavnice sira

Evropska mreža farmi i proizvođača sira i mlečnih proizvoda (FACE) predstavila je rezultate svog pilot-projekta "Evropski vodič kroz dobru higijensku praksu za prodavnice sira".

Foto: R.Babakin / Bigstock
  • 151
  • 13
  • 0

Evropska mreža farmi i proizvođača sira i mlečnih proizvoda (FACE) predstavila je rezultate svog pilot-projekta "Evropski vodič kroz dobru higijensku praksu za prodavnice sira" na sednici Odbora za poljoprivredu Evropskoga parlamenta u Briselu.

"Potražnja sireva u Evropi, ali i u svetu se povećava. Ovo je primer dinamične poljoprivrede aktivnosti, koja je nezаvisna od tržišnih cena i s obzirom na to predstavljamo dve vrste mikro poduzeća. Jedno su farme, odnosno proizvođači sira i mlečnih proizvoda procesom proizvodnje od vlastite stoke, a drugi zanatlije, koji mleko nabavljaju od domaćih poljoprivrednika i obrađuju ga. U tom kontekstu je i nastao ovaj vodič između marta 2015. i marta 2016. godine", rekao je predstavnik FACE-a Frederik Blankard (Frederic Blanchard).

Vodič je podeljen u 10 celina, koje se odnose na prakse dobre proizvodnje, dobre higijenske prakse, analize rizika primarne proizvodnje, HACCP planove, sledivost, samostalno praćenje, nekonformisano upravljanje, analizu opasnosti za mlečne proizvode i rečnik pojmova.

U Evropskom parlamentu je istog dana održano i predstavljanje i degustacija više od 30 vrsta sireva sa farmi evropskih poljoprivrednika i zanatlija iz cele EU.

Foto: R.Babakin / Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!