Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mesa
  • 29.10.2017. 09:00

Prerađivači ugroženi uvozom?

Domaći proizvođači smatraju da bi njihovi proizvodi bili i do 20% jeftiniji, kada bi postojala zaštita uvoza mesnih prerađevina iz regiona.

Foto: Cha gi
  • 234
  • 10
  • 0

Proizvodnja suvomesnatih proizvoda ove godine je manja, u odnosu na prošlu. Prerađivači krivca vide u uvozu proizvoda iz regiona, koji se prodaju jeftinije, bez ikakvih prepreka.

Proizvodnja smanjena za 2%

U avgustu ove godine iz prerađivačkih pogona izašlo je 5% manje narezaka i drugih prerađevina, pišu Novosti. Od pvog do osmog meseca proizvodnja je smanjena za 2% u odnosu na prošlu godinu.

"Smanjenje stočnog fonda u Srbiji je dugoročna tendencija. Veliki je pad u broju goveda i živine, dok se kod svinja broj možda i povećao. Stočarstvo kod nas nije iskorišćeno na pravi način", smatra ekonomista Ivan Nikolić.

Ministarstvo: Uvoz prerađevina nije povećan

Iz Ministarstva poljoprivrede stižu informacije da se ne beleži porast uvoza mesnih prerađevina, koji bi mogao da ugrozi našu domaću industriju, kada je reč o poređenju prvih devet meseci ove godine sa prošlim. Napominju da je ove godine najveći deo budžeta usmeren u investicije u prerađivačku industriju i da prerađivači imaju i prednost prilikom zakupa državnog zemljišta.

PKS: Srbija je povećala uvoz mesa

Srbija je znatno povećala uvoz mesa, kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS:

"U ovom periodu imamo za skoro 30% veći uvoz mesa i veliki uvoz masnoća. To meso ide u preradu. Uvoz je bio veliki, jer je i cena žive vage tovljenika kod nas bila 220 dinara, pa ga je bilo jeftinije uvesti. Sada je pala cena žive vage na 160 dinara za kilogram, skoro za četvrtinu, ali kilogram krmendale u radnji košta isto".

Domaći proizvođači smatraju da bi njihovi proizvodi bili i do 20% jeftiniji, kada bi postojala zaštita uvoza mesnih prerađevina iz regiona. Napominju da je povećan uvoz iz Hrvatske i Italije.

Foto: Cha già José / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Nenad Budimović Ivan Nikolić Suvomesnati proizvodi Prerada mesa Uvoz mesa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.