Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 12.08.2013.

Prilika za srpsku industriju mesa

Trgovinski rat Hrvatske i BiH je prava prilika za srpsku industriju mesa.

  • 417
  • 34
  • 0

Odluka bosanskih vlasti da hrvatskim kompanijama zabrane uvoz hrane životinjskog porekla, jer ne zadovoljavaju evropske standarde, pruža priliku srpskom mesu da se bolje probije na tržištu BiH.

"Prilika je idealna, ali ja lično neću ni pokušati da je iskoristim jer sam u startu manje konkurentan od Nemaca, Danaca ili bilo kog drugog. Cena svinja po kilogramu žive vage u ovim zemljama iznosi 1,6 evra, a kod nas je 200 dinara. Znači, u samom startu ispadam iz trke" za Blic je rekao Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević.

Vukoja Muhadinović, vlasnik Industrije mesa Topola, takođe veruje da će se na ovaj način pružiti prilika srpskim proizvođačima da zauzmu malo veći prostor na bosanskim policama, posebno ukoliko se i sa područja Republike Srpske povuku hrvatske firme. On kaže da je ova prilika veoma korisna, jer je nakon ulaska Hrvatske u EU dosta teško probiti se na tržište Hrvatske, posebno na Hrvatsko primorje.

"Dosad smo tamo mogli da izvozimo kompletan program, a sada samo proizvode koji su termički obrađeni na preko 70 stepeni" tvrdi Muhadinović. Prilika za uskakanje srpskih proizvođača na bosansko tržište ukazala se nedavno, kada je određenom broju hrvatskih firmi zabranjen uvoz u BiH, jer ne zadovoljavaju evropske standarde.

Tokom pregovora Hrvatske sa EU, dogovoreno je da deo hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji ne ispunjavaju standarde EU, to moraju učiniti do kraja 2015., a da Hrvatska te proizvode može prodavati na domaćem tržištu i tržištima van EU, ali ne i izvoziti u ostale zemlje EU.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.