• Ohratoksin A
  • 24.05.2020. 15:00

Procenjeni rizici ohratoksina A za javno zdravlje - u kojoj hrani se nalazi?

Novi podaci koji su postali dostupni nakon poslednje procene 2006. godine koje je zatražila Evropska komisija, upućuju na to da OTA može izuzetno da ošteti DNK, a takođe je i potvrđeno da može da izazove i karcinom bubrega. 

Foto: JumpStory
  • 541
  • 69
  • 0

EFSA je na osnovu naučnog istraživanja objavila mišljenje o rizicima za zdravlje povezanim s prisutnošću ohratoksina A (OTA), jedne od najčešćih vrsta mikotoksina koji se nalaze u hrani. 

Novi podaci koji su postali dostupni nakon poslednje procene 2006. godine koje je zatražila Evropska komisija, upućuju na to da OTA može direktno da ošteti DNK, a takođe je potvrđeno da može da izazove i karcinom bubrega. 

Zato su stručnjaci izračunali marginu izloženosti (MOE), alat koji procenitelji rizika koriste u razmatranju mogućih sigurnosnih problema koji proizlaze iz prisutnosti materija koje su genotoksične i kancerogene, a nalaze se u hrani za ljude i životinje. Došli su do zaključka da bi trebalo da postoji ozbiljna zdravstvena briga za ovu materiju koja se nalazi u većini prehrambenih proizvoda.

Mikotoksini u hrani za životinje - potencijalna opasnost po zdravlje ljudi

Kako bi bila 100 odsto sigurna, EFSA se posavetovala i s drugim stručnjacima koji su potvrdili njene zaključke.

Najtoksičniji predstavnik grupe ohratoksina

Ohratoksin A je najtoksičniji predstavnik te grupe, a koji izazivaju oštećenje bubrega. Ove mikotoksine sintetišu plesni iz rodova Penicillium i Aspergillus, i to najčešće na žitaricama (pšenica, kukuruz, ječam, raž). Prema IARC-u (The International Agency for Research on Cancer) ohratoksin je mikotoksin s mogućim kancerogenim delovanjem.

Ljudi i životinje uglavnom su izloženi mikotoksinima putem kontaminirane hrane, ljudi najčešće putem žitarica, orašastih plodova, grahorica, začina, voća, povrća, mesa, ali i piva i vina. Drugi su načini izloženosti poput disanja, a preko kože daleko ređi. Mikotoksini su stabilna jedinjenja tako da se često nalaze i u gotovim proizvodima koji su prošli tehnološku obradu.

Ostaci lekova u hrani životinjskog porekla usklađeni s granicama bezbednosti

Kako bi sprečili njihovo nastajanje, prvo je potrebno sprečiti rast plesni i to u svim fazama proizvodnje, prikupljanja, transporta, obrade, skladištenja i prodaje namirnica na kojima mogu da rastu.

Naučne savete EFSA-e obaviće Evropska komisija u raspravi o maksimalnim granicama OTA u prehrambenim proizvodima, stoji u saopštenju na službenoj stranici.


Tagovi

EFSA Mikotoksini Ohratoksin A Hrana Opasnost Kancerogeno Toksičnost Plesan Štetnost


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.