Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska inicijativa
  • 05.06.2017. 09:00

Program pomoći siromašnima pomaže i farmerima

Minimum za preživljavanje u Rusiji trenutno je 173 evra mesečno, pa ruska Vlada planira pomoć u hrani sa osam do 16 evra po osobi mesečno!

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay
  • 456
  • 25
  • 0

U Rusiji, gde 20 miliona ljudi ima primanja ispod nivoa neophodnog za koliko-toliko preživljavanje, razmišljaju da od sledeće godine pokrenu program pomoći najsiromašnjima, koji će 2019. biti u punom zamahu.

Kako kažu u Ministarstvu industrije i trgovine, a saznaje Russia Beyond the Headlines, pokazatelj minimuma za preživljavanje u Rusiji trenutno je 173 evra mesečno, pa ruska Vlada planira pomoć u hrani od osam do 16 evra po osobi, mesečno.

Povećati potražnju za ruskim proizvodima

Ovim programom ruske vlasti istovremeno žele pomoći siromašnima i povećati potražnju za ruskim poljoprivrednim proizvodima, što bi, prema rečima ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, federalni proračun moglo stajati oko 3,2-4,7 milijardi evra.

Iako neki misle kako se u Rusiji uvode bonovi nakon 30 godina, kada je u tadašnjem SSSR-u mnoge proizvode bilo moguće dobiti samo uz bonove, kojima se određivalo koliko čega građanin može imati mesečno, ruske vlasti pojašnjavaju kako za to nema razloga. Naime, sve će biti regulisano prema modelu koji se koristi u pomaganju siromašnih u Americi.

Food Stams u SAD-u

Podsećaju kako program preferencijalne kupovine prehrambenih proizvoda "Food Stamps" dugi niz godina postoji u SAD-u i koriste se elektronske kartice na koje država svaki mesec uplaćuje određeni iznos. U proseku, prema američkim javnim izvorima, američki građanin mesečno prima pomoć od 115 dolara (oko 100 evra), a porodica 255 dolara (oko 230 evra) i tu vrstu pomoći koristi oko 50 miliona Amerikanaca.

Pomoć putem bankovnih kartica

Na spisku proizvoda su žitarice, testenina, krompir, povrće, voće, šećer, jaja, biljno ulje, meso, riba, mlečni proizvodi, ali i sadnice, semenje i hrana za domaće životinje. Ovim država želi da podstakne one siromašnije da sami sebi pomognu i uzgajaju povrće u vrtu uz kuću, zasade manji voćnjak ili hrane kokoške i svinje.

"Pomoć bi trebalo da se pruža putem ruskih bankovnih kartica 'Mir' na koje će se na mesečnoj osnovi dodeljivati bodovi, koji će služiti kao platežno sredstvo. Što je prihod domaćinstva manji, to subvencija može biti veća. Kartice će se moći koristiti u svim trgovinama koje su iskazale spremnost za rad u ovom sistemu", pojašnjavaju iz Ministarstva industrije i trgovine Rusije.

Efikasna pomoć i domaćim poljoprivrednicima

Prema oceni Ministarstva industrije i trgovine, nakon što program u potpunosti zaživi, svaki rubalj koji je u njega uložila država, daće do dva rublja više u ruski BDP. Smatraju da će to pomoći domaćim poljoprivrednicima.

"Ako će u programu učestvovati samo proizvodi proizvedeni u Rusiji, tada će se čak i roba proizvedena od uvoznih sirovina u Rusiji pravno smatrati ruskom" rekao je doktor ekonomskih naula Leonid Holod. Zamenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevthov smatra da je reč o "savremenoj ciljanoj pomoći u hrani za stanovništvo i podršci domaćim proizvođačima", te je zamolio medije da ne spekulišu sa izrazom "bonovi za hranu".

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]