Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samozapošljavanje
  • 24.04.2018. 10:15

Proizvodnja domaće testenine šansa za poslovni uspeh

Tragajući za zaradom i poslovnim uspehom sve više mladih se okreće proizvodnji hrane, pa tako pravljenje domaćih testenina, u malim, zanatskim radionicama postaje sve češći izbor onih koji zbog nedostatka posla žele da započnu sopstveni biznis. Jedna od njih je i Jelica Đipanov iz Bačkog Monoštora u somborskoj opštini.

Foto: Flickr / Val D'Aquila
  • 4.770
  • 175
  • 0

Jelica Đipanov, iz Bačkog Monoštora, pravi je primer kako kroz samozapošljavanje ideju možete pretvoriti u trajni posao. Uprkos tome što ranije nije volela da ručno mesi testo, nakon životnog zaokreta i prestanka rada u struci, kao učiteljica, ona je svoj spas pronašla u porodičnom poslu proizvodnje domaćeg testa. Prema Jeličinim rečima za proizvodnju dobrog testa ne postoji neka specijalna tajna, jedino se mora voditi računa o tome da bude bez aditiva, veštačkih boja i aroma. Kako prenosi RTV, u maloj zanatskoj radionici domaćih testenina Jelica  pravi tanke ili široke rezanceflekice za supu, spirale, čipke, makarone, kockice za gulaše i paprikaše, koji su zaštitni znak njene radionice, kao i testo "šibice", a sve to mesi po jednostavnoj recepturi od brašna, svežih jaja i vode.

Testo "šibice" Jeličin tržišni adut

Jelica kaže da je u posao krenula pomoću subvencija Nacionalne službe za zapošljavanje. Međutim, bez obzira na to, za uspeh je potrebno mnogo truda, a zarada nije prevelika. Iako, je kako tvrdi, konkurencija relativno jaka, njen način proizvodnje, i to što testo pravi od svežih jaja po sopstvenoj recepturi, daje joj šansu na tržištu. Testo "šibice", koje ona proizvodi, retko se može naći u prodaji, jer je specifično zbog posebne tehnike sušenja. Njen adut je i to što ima stalne kupce, koji su joj najvažniji za opstanak u poslu.

Domaće testo sve traženije

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor ističu da domaće testo uvek nađe svoje mesto na tržištu, jer je to deficitarna roba budući da Srbija uglavnom uvozi testenine iz zemalja Evropske unije. Koordinator za industriju u Regionalnoj privrednoj komori Sombor Mihajlo Maćuš smatra da na našem tržištu imamo mnogo uvoznog testa, koje se najviše prodaje po megamarketima. On napominje da je tržište za domaće proizvođače otvoreno, jer je domaće testo sve traženije.

Testo od domaćih sirovina i bez aditiva

Jelica se proizvodnjim domaćih testenina bavi oko tri godine.  Kako tvrdi, proizvodnja hrane je bila pun pogodak, jer kupci sve češće traže domaće proizvode. Od konkurenata se razlikuje po tome što je njena testenina napravljena bez ikakvih dodataka i od domaćih namirnica brašna, jaja i vode. Ona, takođe, proizvodi zamrznuto testo, a mada posao nije lak, jer zahteva ulaganje mnogo novca i truda, Jelica se nada da će se biznis vremenom razviti i da će jednog dana moći još nekoga da zaposli.


Izvori

RTV


Tagovi

Testo Testenina Bački Monoštor Jelica Đipanov


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u