Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kafe
  • 13.01.2016. 18:00

Proizvodnja kafe više ne zadovoljava tražnju?

Prognozira se da bi za 80 godina moglo da nestane oko 60 odsto arabike, ukoliko se nešto hitno ne promeni i ne pronađu alternativna rešenja i nove vrste kafe.

Foto: pixabay.com
  • 149
  • 9
  • 0

Potrošnja kafe raste iz dana u dan. Tržišni stručnjaci upozoravaju na mogući manjak snabdevanja zbog suše u Brazilu. Statistika pokazuje da od 2011. godine tražnja kafe u proseku raste 2,4% godišnje, pri čemu je vodeći potrošač kafe u svetu Evropa, s godišnjom potrošnjom koja premašuje 51.000 džakova od po 60 kilograma.

Slede Azija i Okeanija s više od 30.000 vreća od 60 kilograma, a za njima Severna Amerika, s više od 27.000 džakova godišnje.

Proizvodnja kafe opada, a tražnja raste

Prema ovonedeljnim podacima ICO-a, tražnja je tradicionalno jaka u zemljama kao što su: Kanada, Evropska unija, Japan, Norveška, Švajcarska i Sjedinjene Američke Države. Trend jačanja tražnje beleže čak i tržišta u nastajanju poput: Alžira, Australije, Rusije, Južne Koreje, Turske i Ukrajine.

U 2014. godini ukupna svetska potrošnja kafe dostigla je 143,25 miliona džakova. Proizvodnja se smanjuje pa se procenjuje da je u sezoni 2014/2015 bila za 2,3% manja nego u prethodnoj sezoni. Prema nekim izveštajima, u 2015. godini, ukupno je proizvedeno 141 milion vreća kafe, zbog suše i gljivica u Brazilu.

Cena kafe će rasti?

Prema nekim procenama tražnja kafe na svetskom nivou bi u narednih 5 godina trebala da poraste za 25% i dostigne 175,8 miliona vreća do 2020. godine.

Prema nekim prognozama, za 80 godina moglo bi da nestane oko 60% arabike koju danas imamo, ako se nešto hitno ne promeni i ne pronađu alternativna rešenja i nove vrste kafe. Klimatske promene su sve vidljivije, a samim tim i pojava novih problema i bolesti tokom gajenja.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Suša Brazil Proizvodnja kafe Cena kafe Arabika


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D