Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 06.06.2017. 12:15

Proizvodnja kupinovog vina u Kupiniku

Proizvodnje vina od kupina ne razlikuje se puno u odnosu na proizvodnju crvenog vina od grožđa. Ipak, profit je veći za 40%-50% u odnosu na to kada se kupina proda u svežem stanju.

Foto: Đorđe Simović
  • 6.559
  • 756
  • 0

Kupina je voćna vrsta koja od godine do godine ima najveću oscilaciju u ceni. Ima godina kada otkupljivači plate i 200 dinara za kilogram, a opet, i onih kada je otkupna cena mizernih 20 dinara po kilogramu. Jedino rešenje za proizvođače je prerada plodova.

Kupinik, kupine i kupinovo vino

Junak naše priče u mestu Kupinik gaji kupine, a od njih proizvodi kupinovo vino. Inače, Kupinik je malo selo u opštini Plandište koje broji 250 stanovnika. Proizvodnja kupina u porodici Tatalović je plod slučajnosti.

Dušan Tatalović

"Moj otac se bavio proizvodnjom opreme za navodnjavanje. Poslovao je sa Institutom u Zaječaru. Deo plaćanja je bila kompenzacija i dobio je 400 sadnica kupina. Iz Vršca sam, ali moja dedovina je u Kupiniku i tamo smo posadili te sadnice. Nakon dve godine prvi rod sam prodao na pijaci u Vršcu sa 14 godina. Tako i sledeće godine. Nakon toga su se pojavili viškovi", kaže Dušan Tatalović.

Tatalovići su razmišljali šta da rade sa viškovima i doneta je odluka da proizvode kupinovo vino. Naime, Dušanova baka je u mladosti bila malokrvna, a apotekari su pravili takozvano "gvozdeno vino" od kupina. Uz pomoć bakine stare recepture, 2006. su napravili prvi put kupinovo vino.

Uvećavaju se zasadi, ali i proizvodnja vina

Nakon prvih pozitivnih iskustava sa plasmanom vina, Tatalovići povećavaju zasade, pa i proizvedeno vino. Trenuto je to 40 ari sopstvenih zasada i 35 u zakupu. Dominantna sorta sa 40% je crni saten, loh nes je zastupljen sa 35%, dok čačanska bestrna zauzima 25%. Konačan cilj je dva hektara. O karakteristikama sorti Dušan Tatalović kaže:

"Loh nes je noviji tip kupine i ona je konzumna kupina. Njena prednost je što ne gubi boju tokom transporta. Ima i veći procenat slasti i suve materije. Sve nam je to bitno kada proizvodimo vino. Ima i drugačiju aromatiku u odnosu na čačanku i crni saten, koje su više sorte za industrijsku preradu. Čačanka je najobilnija sorta što se tiče rodnosti ali nižeg kvaliteta".

Rod od 10-15 tona po hektaru

Domaćin kaže da je proizvodnja kupina nezamisliva bez sistema za navodnjavanje kap po kap. Kupina je voće kojoj je potrebna velika količina vode i potrebno je obilato navodnjavati, naročito u periodima cvetanja i zrenja. U zavisnosti od sorte po hektaru može da rodi od 10 do 15 tona. Smanjuju prinos da ne bi izgubili na kvalitetu.

Procedura za pravljenje vina od kupina kao od grožđa

Ne ulazeću u detalje oko proizvodnje vina od kupina, Dušan Tatalović kaže da se ona ne razlikuje puno u odnosu na proizvodnju crvenog vina od grožđa. Sa sirovinom se postupa isto: muljanje, fermentacija, skidanje sa taloga i odležavanje. Dušan kaže da profit veći za 40%-50% u odnosu na to kada se kupina proda u svežem stanju.

Slatko-kiselo vino sa punim ukusom kupine

Karakteristike vina

Dušan Tatalović kaže da kupinovo vino iz njegovog podruma ima 11,5 % alkohola, slatko-kiseli ukus, ima punoću kupine, koju su uspeli da zadrže. Što je važnije, vino je dobro prihvaćeno od potrošača, a tržišnih viškova - nema. Sve se proda do naredne berbe. U prošloj, 2016. godini, proizveli su 5.000 litara kupinovog vina, ali tu ne nameravaju da se zaustave.

Pokrajina i Ministarstvo poljoprivrede pomogli

Prve subvencije Tatalovići su od Pokrajine dobili 2015. godine iako je vinarija registrovana 2009. godine.

"Od 2009. do 2015. je prosto bio vakuum gde ni za jedno bure koje smo kupili, nismo dobili povrat novca. Te 2015. smo dobili povraćaj za jedno bure od Pokrajine i 2016. od Ministarstva poljoprivrede smo dobili povrćaj za još jedno bure i zatvaračicu", objašnjava Tatalović.

Tatalovići nakon pogona za preradu planiraju da izgrade i vinsku salu, pa eventualno i objekte za smeštaj.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Kupine Kupinik Kupinovo Vino Dušan Tatalović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.