• Mlečno govedarstvo
  • 05.09.2017. 16:15

Proizvodnja sira u Čurugu

Žene u porodici Radišić generacijama prenose recept za ukusan sir. Najmlađa, Zorica, unela je novine u ukusu i vrsti sira.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.660
  • 229
  • 0

Petar Radišić iz Čuruga na oko 100 hektara gaji pšenicu, kukuruz, soju i lucerku, koje koristi i u stočarskoj proizvodnji. Proizvodnja je zaokružena sirom od kravljeg mleka.

"Sir se pravi na njivi. Biramo one najčistije, gde nisu potrebni insekticidi. Odatle pripremamo hranu za naše krave", kaže Petar.

Njegova supruga Zorica je farmaceut, koji je jedan beli mantil zamenila drugim. Unapredila je proizvodnju, proširila tržište i zadržala kvalitet.

"Recept je zasnovan na tradiciji, koja se prenosi među ženama u porodici. Imamo sitni sir, krišku, rolovani, imamo i kačkavalj, kao i parmezan", objašnjava Zorica. Osim klasičnih sireva, proizvodi i one sa šunkom, biberom, susamom, vlašcem.

Radišići imaju od 15 do 20 muznih krava, koje u proseku daju oko 400 litra mleka dnevno. Imaju savremenu proizvodnju i sistem za mužu, a mleko odmah odlazi na preradu.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Zorica Radišić Petar Radišić Čurug Sir Mleko Krave


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi