AgroKlub.rs

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Prehrambena industrija » Proizvodnja sira u Čurugu

Proizvodnja sira u Čurugu

Mlečno govedarstvo

Proizvodnja sira u Čurugu

Datum: 05.09.2017. 16:15 |

Kategorija:

Prehrambena industrija

Žene u porodici Radišić generacijama prenose recept za ukusan sir. Najmlađa, Zorica, unela je novine u ukusu i vrsti sira.

Petar Radišić iz Čuruga na oko 100 hektara gaji pšenicu, kukuruz, soju i lucerku, koje koristi i u stočarskoj proizvodnji. Proizvodnja je zaokružena sirom od kravljeg mleka.

"Sir se pravi na njivi. Biramo one najčistije, gde nisu potrebni insekticidi. Odatle pripremamo hranu za naše krave", kaže Petar.

Njegova supruga Zorica je farmaceut, koji je jedan beli mantil zamenila drugim. Unapredila je proizvodnju, proširila tržište i zadržala kvalitet.

"Recept je zasnovan na tradiciji, koja se prenosi među ženama u porodici. Imamo sitni sir, krišku, rolovani, imamo i kačkavalj, kao i parmezan", objašnjava Zorica. Osim klasičnih sireva, proizvodi i one sa šunkom, biberom, susamom, vlašcem.

Radišići imaju od 15 do 20 muznih krava, koje u proseku daju oko 400 litra mleka dnevno. Imaju savremenu proizvodnju i sistem za mužu, a mleko odmah odlazi na preradu.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 2082; Uspešnost članka: 200.1

Tagovi: Sir, Krave, Mleko, Čurug, Petar Radišić, Zorica Radišić

Ključne reči članka: proizvodnja, sira, u, curugu,


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.