Evropa teži da zadovolji potrebe za biljnim proteinima. Novitet dolazi iz Holandije.
Noviteti u prehrambenoj industriji su sve češći, a najnoviji dolaze iz Holandije. Porodična firma "Schouten Europe2 i kompanija za preradu trave "Grassa" zajedno će raditi na razvoju zamene za meso s proteinima iz trave, izveštava Nieuweoogst. Smatra se da su oni dobra alternativa soji.
Direktor Grasa Riks Smuk, je naveo da se prvi rezultati mogu očekivati u 2024.
"Proteini trave su visokokvalitetna, lokalna i perspektivna alternativa soji. Trava daje 2,5 puta više proteina po hektaru u odnosu na soju. U poređenju s drugim izvorima proteina, obezbeđuje enormno smanjenje CO2 otiska", tvrdi Smuk.
Ambicija partnerskog "Schouten-a" je da koriste održive i lokalne sastojke.
Evropska unija teži da zadovolji potrebe za biljnim proteinima i da postane manje zavisna od uvoza useva koji su bogati njima, kao što je soja.
Komisija je još 2018. godine pozvala zemlje članice da razviju svoje nacionalne strategije za proteine. Holandija je svoju Nacionalnu proteinsku strategiju predstavila 2020.
Tagovi
Autorka