Pretraživanje tekstova
Delikatesni sir iz okruga Gior-Mošon-Šopron kao masni, slan i porozan, ima aromu i ukus izrazito intenzivan zbog posebnog zrenja.
I Mađarska je dobila svoj prvi sir sa oznakom zaštićenog geografskog podrekla. Reč je o delikatesnom siru iz okruga Gior-Mošon-Šopron, koji je Evropska komisija ovog meseca proglasila zaštićenim.
"Ovaj sir je prvi u Mađarskoj zaštićen ovom oznakom. Sve je krenulo pre četiri godine kada je Mađarsko udruženje sira podnelo zahtev, temeljen na tradiciji, jedinstvenom načinu proizvodnje i specifičnim veštinama potrebnim za proizvodnju“, rekli su iz mađarskog ministarstva poljoprivrede.
Geografsko područje ovog sira je pokrajina Gior-Mošon-Šopron, koja pripada regiji Zapadno Podunavlje, gde se jedino i proizvodi, a s intenzivnom proizvodnjom država je započela u 20. veku.
"Gior se dobija tradicionalnom tehnologijom, uglavnom u manufakturnim uslovima sa isto tako tradicionalnim alatima za proizvodnju", pojasnili su iz Ministarstva.
Gior-Mošon-Šopron dobija se od kravljeg mleka, mezofilnih mlečnih kiselina, obojenih kultura i enzima zgrušavanja sa mogućim dodatkom kalcijum hlorida.
Ovo je masni, slan i porozan sir, a aroma i ukus izrazito su mu intenzivni zbog posebnog zrenja. Boja mu je crvenkasto-žuta, a rezna površina bela i šuplja. Zbog intenzivne razgradnje proteina, jedan je od sireva koji se najlakše prodaju i vare.
Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost
Ostali mađarski proizvodi koji su zaštićeni ovom oznakom uključuju papriku Senteš, meso od mađarskog sivog govečeta, marelice Gunc i Gula kobasice.
Podsećamo, studija koju je nedavno objavila Evropska komisija utvrdila je da je prodajna vrednost proizvoda zaštićena oznakom u proseku dvostruko veća nego kod sličnih proizvoda bez certifikata. Mađarsko ministarstvo zbog toga se nada kako će ovaj sir, zahvaljujući oznaci, postati još popularniji u državi, ali i na svetskom tržištu.
Tagovi
Mađarska Sir Delikatesni sir iz okruga Gior-Mošon-Šopron Oznaka zaštićenog geografskog porekla Evropska komisija Kravlje mleko
Autorka
Više [+]
Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!