Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mađarski sir
  • 29.04.2020. 07:30
  • Mađarska

Prvi mađarski sir koji je dobio oznaku zaštićenog geografskog porekla

Delikatesni sir iz okruga Gior-Mošon-Šopron kao masni, slan i porozan, ima aromu i ukus izrazito intenzivan zbog posebnog zrenja.

Foto: Evropska komisija
  • 380
  • 15
  • 0

I Mađarska je dobila svoj prvi sir sa oznakom zaštićenog geografskog podrekla. Reč je o delikatesnom siru iz okruga Gior-Mošon-Šopron, koji je Evropska komisija ovog meseca proglasila zaštićenim.

"Ovaj sir je prvi u Mađarskoj zaštićen ovom oznakom. Sve je krenulo pre četiri godine kada je Mađarsko udruženje sira podnelo zahtev, temeljen na tradiciji, jedinstvenom načinu proizvodnje i specifičnim veštinama potrebnim za proizvodnju“, rekli su iz mađarskog ministarstva poljoprivrede. 

Još jedan sir zaštićen oznakom porekla

Geografsko područje ovog sira je pokrajina Gior-Mošon-Šopron, koja pripada regiji Zapadno Podunavlje, gde se jedino i proizvodi, a s intenzivnom proizvodnjom država je započela u 20. veku.

"Gior se dobija tradicionalnom tehnologijom, uglavnom u manufakturnim uslovima sa isto tako tradicionalnim alatima za proizvodnju", pojasnili su iz Ministarstva. 

Dobija se od kravljeg mleka i ima aromatičan ukus

Gior-Mošon-Šopron dobija se od kravljeg mleka, mezofilnih mlečnih kiselina, obojenih kultura i enzima zgrušavanja sa mogućim dodatkom kalcijum hlorida.

Ovo je masni, slan i porozan sir, a aroma i ukus izrazito su mu intenzivni zbog posebnog zrenja. Boja mu je crvenkasto-žuta, a rezna površina bela i šuplja. Zbog intenzivne razgradnje proteina, jedan je od sireva koji se najlakše prodaju i vare. 

Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost

Ostali mađarski proizvodi koji su zaštićeni ovom oznakom uključuju papriku Senteš, meso od mađarskog sivog govečeta, marelice Gunc i Gula kobasice. 

Podsećamo, studija koju je nedavno objavila Evropska komisija utvrdila je da je prodajna vrednost proizvoda zaštićena oznakom u proseku dvostruko veća nego kod sličnih proizvoda bez certifikata. Mađarsko ministarstvo zbog toga se nada kako će ovaj sir, zahvaljujući oznaci, postati još popularniji u državi, ali i na svetskom tržištu.


Tagovi

Mađarska Sir Delikatesni sir iz okruga Gior-Mošon-Šopron Oznaka zaštićenog geografskog porekla Evropska komisija Kravlje mleko


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]