Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unverpackt
  • 19.10.2015. 16:00

Prvi supermarket koji prodaje robu bez ambalaže

U Berlinu otvoren prvi supermarket koji robu prodaje isključivo u rinfuzi, odnosno bez ambalaže.

Foto: Unverpackt
  • 187
  • 8
  • 0

Ambalaža u Evropi čini oko 30% otpada, a u Sjedinjenim Američkim Državama i 45%. Svaki put kad odemo u prodavnicu, kupimo gotovo istu količinu otpada kao i proizvoda. Ako se ne reciklira, otpad predstavlja ozbiljan ekološki problem, ali je i industrija vredna milijardu evra.

U Belgiji, organizacija Fost Plus, koja upravlja sistemom za ambalažu i ambalažni otpad, samo je u 2011. godini ostvarila prihod od 128 miliona evra. Ponovnom upotrebom i recikliranjem ostvaruju se ogromne uštede energije.

Original Unverpackt

Imamo li na umu da je energija verovatno najskuplji deficitarni strateški resurs, postaje nam jasna vrednost otpada. Poređenja radi, Nemci recikliraju oko 73% svog ambalažnog otpada. To je među najvišim stopama u Evropi. Otpad se u EU sve više tretira kao mobilni proizvod sa određenom tržišnom vrednošću, odnosno kao roba.

Prva prodavnica koja prodaje robu bez ambalaže

Neki su se dosetili i drugačijih rešenja. Original Unverpackt (Original and Unpackaged) je prva potpuno ekološki osvešćena prodavnica, koja je prošle godine otvorena u Berlinu. Sva roba koja se u njoj prodaje nema ambalažu. Bez ambalaže su čak i proizvodi poput losiona, šampona i jogurta.

U njihovoj radnji možete naći sve što i u drugim prodavnicama, ali proizvodi u Original Unverpackt nemaju fabričku ambalažu, već se praktično svi prodaju u rinfuzi. Kupac u prodavnicu donosi posudu u koju sipa onoliko proizvoda koliko mu treba.

Sara Vulf i Milina Glimbovski

Za one koji nemaju svoja pakovanja, ili su u usputnoj kupovini, u prodavnici će osigurati neko ekološko pakovanje, odnosno papirnu kesu od recikliranog materijala. Neki tekući proizvodi u ovoj radnji se prodaju u povratnoj ambalaži. Projekat je realizovan zahvaljujući crowdfundingu.

Začetnice ideje Sara Vulf i Milina Glimbovski želele su da postignu to da njihovi proizvodi budu cenovno dostupni svim kupcima pa je otklanjanje ambalaže znatno smanjilo troškove. Uz to, učinile su puno za održivost celog koncepta trgovine i prodaje proizvoda.

Foto: Unverpackt


Tagovi

Otpad Industrija Amabalaža Rinfuza Fost Plus Original Unverpackt Ekološka osveštenost Milina Glimbovski Sara Vulf


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u