Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljno "mleko"
  • 04.08.2021. 07:30

Prvo na svetu biljno "mleko" od krompira proizvedeno u Švedskoj

Osim krompira ovaj proizvod sadrži proteine iz graška, vlakna cikorije, repičino ulje te maltodekstrin odnosno prah dobijen od kukuruza, pirinča, krompirovog skroba i pšenice.

Foto: Bigstock/LenMAXS
  • 97
  • 42
  • 0

Od biljnih mleka najčešće se spominje ovseno, sojino ili bademovo, ali vreme je došlo da krompir preuzme slavu. Kako piše farmer.pl švedska kompanija "Veg of Lund" predstavila je svoju marku nazvanu Dug kao zamenu za životinjsko mleko na bazi ovog krtolastog povrća. 

Prema proizvođačima ovo je prva ovakva svetska veganska alternativa. Ovo zamensko "mleko" od krompira sadrži i proteine iz graška, vlakna cikorije, repičino ulje kao i maltodekstrin odnosno prah dobijen od kukuruza, pirinča, krompirovog skroba i pšenice. Obogaćeno je i vitaminom D, B12 i folnom kiselinom.

Asortiman ovog proizvođača ne sadrži laktozu, soju, gluten i orašaste plodove što ga izdvaja od ostalih biljnih mleka, pa ga mogu piti i oni koji su alergični na te sastojke. Iako je od maja ove godine taj proizvod dostupan isključivo na domaćem tržištu, od ovog ga meseca mogu naručiti i potrošači iz drugih zemalja putem Amazona. Njegova cena je 12,50 britanskih funti, što je oko 1.700 dinara za šest tetrapaka od jedne litre.

Prednosti krompira u odnosu na ostale kulture

Ono što ovaj "mlečni proizvod" izdvaja od ostalih na biljnoj bazi je njegova održivost. I to zahvaljujući krompiru. Ovo povrće ima nizak ugljenični otisak koji je procenjen na oko 0,27 do 0,31 CO2 po kilogramu. Takođe, potrebne su i manje poljoprivredne površine za njegovu proizvodnju u odnosu na ovas. Osim toga, u njegovoj se proizvodnji koristi i 56 puta manje vode nego kod bademovog mleka.

"Imamo dobar proizvod na kojeg smo ponosni", istakao je Tomas Olander, izvršni direktor ove firme rekavši da krompiru ne treba mnogo za uzgoj što ga čini super održivom kulturom u poređenju sa sojom, bademom ili ovsom.

Ali, ovo nije jedini proizvod koji dokazuje što sve on nudi. Britanska kompanija Branston gradi novu fabriku za njegovu preradu u proteine koji se mogu koristiti za proizvodnju zamena za meso i mlečnih proizvoda. I holandska kompanija "Avbe" proizvodi takve belančevine za vegansko i vegetarijansko tržište hrane, piše greenqueen.


Tagovi

Švedska Biljno mleko Trend Krompirovo mleko


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.