Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 13.01.2020. 19:00

Punomasno mleko ne izaziva gojaznost kod dece?

Novo istraživanje sugeriše da deca koja konzumiraju punomasno mleko imaju manju verovatnoću da će imati prekomernu telesnu težinu i biti gojazna od dece koja konzumiraju mleko sa manjim udelom masnoće.

Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru
  • 93
  • 27
  • 0

Gojaznost dece je sve veći globalni problem. Prema Svetskoj zdravstvenoj ogranizaciji broj gojaznih i osoba sa prekomernom težinom u uzrastu do pet godina porastao je sa 32 miliona u 1990. godini na 41 milion u 2016. godini.

Istraživači su analizirali 28 studija iz sedam zemalja fokusiranih na odnos između pijenja kravljeg mleka i rizika od pretilosti. Nijedna studija koja je uključivala oko 21.000 dece starosti od jedne do osamnaest godina, nije pokazala da deca koja su pila mleko sa manje mlečne masti imaju niži rizik od prekomerne težine ili pretilosti. Istovremeno je 18 od 28 studija sugerisalo da deca koja su pila punomasno mleko imaju manju verovatnoću za gojaznost.

Mleko osigurava važne kalorije i esencijalne vitamine

Autori izveštaja o kom piše foodnavigator, osporavaju već utvrđene svetske prehrambene smernice prema kojima se preporučuje da deca konzumiraju kravlje mleko sa smanjenom masnoćom u uzrastu do dve godine kako bi smanjili rizik od gojaznosti.

Zavod za zdravstvo Velike Britanije ističe da masnoća u mleku osigurava važne kalorije za malu decu, a takođe sadrži esencijalne vitamine. Za stariju decu i odrasle preporučuju mleko niže masnoće jer već u ostaloj ishrani koriste previše masti što može da rezultira težinom u želucu. Ukoliko se pokušavaju smanjiti masnoće, treba koristiti zamene do 1% mlečne masti ili obrano mleko jer oni još uvek sadrže važne prehrambene dobrobiti mleka, ali sa smanjenim masnoćama.

Glavni autor studije i pedijatar, dr Džonatan Megvajer, primećuje da je kravlje mleko glavni izvor prehrambenih masnoća za decu koja ga konzumiraju svakodnevno.

Prema istraživanju, deca nakon preporuke o prebacivanju na mleko sa manje masnoće starosti do dve godine nisu bila mršavija od dece koja konzumiraju punomasno mleko.

"Sve studije koje smo pregledali bile su opservacionog karaktera, što znači da ne možemo da budemo sigurni da li je punomasno mleko uzrokovalo niži rizik od prekomerne težine. Mleko je možda povezano sa drugim faktorima koji su umanjili rizik od pretilosti", rekao je doktor Megvajer.

Ispitivanja pokazuju i to da je veći unos masti i kravljeg mleka povezan sa manjom teskobom kod dece. 


Tagovi

Mleko Gojaznost Istraživanje Kravlje mleko Deca Masnoća u mleku


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.