Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penušava vina
  • 07.07.2021. 07:30

Putin pomutio vinsku industriju: Samo se rusko penušavo vino može zvati šampanjac?

Vladimir Putin potpisao je zakon prošle nedelje kojim se proizvođačima šampanjca zabranjuje upotreba tog izraza, što je razljutilo francuske vinare, ali napravilo probleme i ruskim distributerima.

Foto: Depositphotos/olla.davies
  • 357
  • 35
  • 0

Ruski predsednik, Vladimir Putin potpisao je Zakon kojim će zabraniti upotrebu izraza šampanjac svim njegovim proizvođačima, a koji na osnovu zakonski zaštićene oznake geografskog porekla, dolaze samo i jedino iz poznatog francuskog vinogorja Šampanj, javlja reuters.

Putinov zakon od njih traži da na etiketi na poleđini boce moraju dodati naziv "penušavo vino". Apsurd je time veći što kreatori ruskih pjenušaca, i dalje mogu da koriste naziv "shampanskoe". Sve je ovo, jasno, naljutilo francuske vinare. Taj se potez smatra ogromnom uvredom za zemlju koja ima stroga pravila za zaštitu imena i ugleda svog poznatog pića.

Kako bi iskazali nezadovoljstvo, Udruženje francuskih proizvođača šampanjca pozvala je sve proizvođače da obustave izvoz u Rusiju do daljnjeg, navodi politico.eu. Istakla je i to da je naziv šampanjac povezan sa regijom u kojoj se proizvodi i da ima pravnu zaštitu u 120 zemalja.

U ovoj organizaciji inače idu do te mere da svaku drugu upotrebu ovog naziva, na kozmetici, ukrasnim dodacima, bezalkoholnim pićima i vinima koji ne udovoljavaju specifikacijama iz naziva smatraju strogo zabranjenim. Poručuju kako ovaj izraz sistemski i čvrsto brane već 80 godina, a čak poručuju da im se javi ako se uoče primeri zloupotrebe. 

"Odbor za šampanjac oštro osuđuje činjenicu da zakon ruskim potrošačima ne garantuje jasnu i transparentnu informaciju o poreklu i karakteristikama vina", poručili su u saopštenju potpredsednici udruženja Maksime Tuba i Žan Mari Barie.

Kako piše france24, francuski ministar trgovine Frank Rister izjavio je da pomno prati novi ruski zakon i da je u kontaktu sa proizvođačima vina i evropskim partnerima.

Od 50 miliona boca koliko se godišnje popije u Rusiji, 12 odsto su francuska vina sa zaštićenom oznakom. Ta zemlja već decenijama provocira vinski svet svojim takozvanim šampanjcima, ali budući da se oni popiju uglavnom na domaćem tržištu, nisu tabu tema jer Rusi do sada nisu zadirali u deklarisanje uvoznih proizvoda.

Ovo ne predstavlja problem samo francuskim vinarima nego i ruskim distributerima. Ove izmene zahtevaju ponovno sertifikovanje i označavanje sa francuske strane za šta nisu spremni, a ruski distributeri treba da dobiju nove potvrde i novooznačenu robu sa drugačijim kodovima. Kako piše mk.ru, prema prvim procenama, troškovi će iznositi desetak miliona rubalja.


Tagovi

Francuska Rusija Šampanjac Penušavo vino Zaštićena oznaka Vladimir Putin


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.