• Domaća radinost
  • 27.10.2019. 18:00
  • Šumadijski okrug, Lapovo

Rakija od piva, paradajza, ili šargarepe - što da ne!

Sirovina za pravljenje rakije može da bude sve ono što može da izazove vrenje. Ovaj tehnološki proces je poznat vekovima, ali se uvek nanovo iznenadimo kada na tezgama zateknemo rakiju od voća i povrća iz domaće radinosti, za koje nikada ne bismo pomislili da može da završi u "veseloj mašini"!

Foto: Biljana Nenković
  • 251
  • 44
  • 0

Najviše se traži šljivovica, ali su retki koji neće probati retke i neobične rakije. Njih obično prave iskusne rakijdžije, ali više za svoju dušu. Tako se u poslednje vreme na tezgama često mogu zateći eksperimentalne rakije. Vlasnici po pravilu nikada ne očekuju zaradu od te proizvodnje, već žele da predstave raznolikost i svoj vedar istraživački duh.

Koje povrće može u kazan?

Jedan od rakijskih avanturista je Živojin Jelenković iz Lapova. Iskusan u ovom poslu, osim šljivovice pravi još 13 vrsta rakija. Među flašama su i ona od aronije, viljemovka, lozovača. Ali ima i takozvanih neobičnih. Recept za rakiju od kupusa je već isproban u kazanu, ali na red je kod Jelenkovića stigla i šargarepa, paradajiz i - pivo!

"I ranije sam slušao o neobičnim rakijama za naše podeblje, ali su bili retki oni koji su hteli da daju tačan recept, pa sam se sam snalazio. Tako sam prvo krenuo od kupusa ribanca i uspelo mi je. Sve što može da izazove vrenje, sirovina je za rakiju. Tako je nastala rakija od paradajiza. Jednostavno ga iseckate ili izmuljate. Kad se završi vrenje odlazi na pečenje. Njega bar svako ima u bašti i ima sezona kada nije skup," kaže Živojin Jelenković iz Lapova.

Rakijski avanturista Živojin Jelenković iz Lapova

Rakijska avantura - nekad jeftina, nekad skupa

Nakon kupusa i paradajiza, oprobao se u pravljenju rakije od meda. "Ta avantura je skuplja, jer je potrebno 40 kilograma meda u koji dodajem 70 litara vode. Kada se ispeče, dobije se 16 litara rakije. Ove godine sam pravio rakiju i od šargarepe i lepog je ukusa. U tom povrću takođe ima šećera. Postupak je svuda isti. Narendati, staviti da prevri i tada može u kazan," kaže Jelenković.

Pivovica - teška za izgovor

Ljudi se uglavnom prvo čude, onda probaju i raspituju se za recept, kaže naš sagovornik. Napominje da pravi rakiju i od mandarina, banana, od duda, dinja, lubenica i od- piva!

"I od piva. Zašto da ne. Zanimljivog je ukusa. Pivo se odmah stavi u kazan i peče se, jer u sebi već ima alkohol. Ne treba vrenje. Ovo su rakije koje pravim zbog mog ličnog zadovoljstva. Volim da imam što niko nema. A kad ih već napravim volim da ih ljudi probaju. Nije loše probati različite ukuse, doživeti neka nova iskustva. Ko ima volje i radoznalosti, može da proba. Rakija nije samo za piće, već ona podstiče komunikaciju. Svako zastane da pita o čemu se radi, kako je moguće od piva ili paradajza napraviti rakiju i tako krene razgovor," kaže Jelenković.

Rakije od paradajza, mandarine, kupusa...

Još nekoliko zanimljivosti

Rakija od paradajiza je pitka i nema poseban miris. Dinja nema kiseline koje izazivaju vrenje i treba znati da može da se dobije svega pet - šest litara dobre rakije po kazanu. Rakija od kivija, na primer, u prvom prepeku može da ima oko 15 gradi jačine, a u drugom od 25 do 50 gradi. Ima posebno lepu aromu i miris. Skoro svaka rakija dobije ime po voću ili povrću od koje se pravi. Osim piva. Jelenković kaže da je ljudima teško da lome jezik dok izgovaraju - pivovica. Oni koji su je probali kažu da je u klasi boljih viskija.


Tagovi

Proizvodnja rakije Pečenje rakije Destilati Rakija od kupusa Rakija od piva Živojin Jelenković


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi