Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholna pića
  • 03.12.2021. 12:00

Rakije iz Srbije osvojile prvih pet mesta na zagrebačkom međunarodnom ocenjivanju

Sve je iznenadio kvalitet ovogodišnjih uzoraka. Više od 60 dobilo je ocenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je i to da je apsolutni šampion takmičenja dobio maksimalnu ocenu 20.

Foto: Gospodarski list
  • 696
  • 125
  • 0

Apsolutni šampion 3. Međunarodnog ocenjivanja rakija, likera i džinova u Zagrebu kao i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO) iz Srbija. Osvojila je maksimalnih 20 bodova.

Naredna četiri mesta pripala su proizvođačima iz naše zemlje i to su "Pure Fruit" za Šljivovicu iz 1995. godine sa 19,7 bodova, Luka Perić za Staru šljivovu prepečenicu iz 2009. godine sa 19,6 bodova i Braća Tomašević za rakiju od jabuke iz 2012. godine i "Pure Fruit" za Lozu iz 2020. sa po 19,1 bod. Ove vinarije nagrađene su velikim zlatom, a još osam iz Srbije osvojile su zlatne medalje.

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je, pak, Destilerija Patrik sa Teranino likerom iz 2021. proizvođača Patrika Sračića sa osvojenih 18,8 bodova dok je ovogodišnji pobjednik u kategoriji džinova Destilerija Gavran sa "Raven London dry" džinom iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana sa osvojenih 18,5 bodova.

Sve kvalitetniji proizvodi na ovim prostorima

Stručna petočlana međunarodna komisija ocenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i ukus rakija, likera i džinova. Ocenjivalo se, kako navode organizatori, po sistemu bodovanja od jedan do 20, a u svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak. Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, jedan od članova komisije, rekao je kako je šampionska Šljivova prepečenica jedna od najboljih koje je lično probao. Dodao je i kako su one na posebnoj ceni pa da pripadaju samom vrhu svetskih pića uz francuski konjak i škotski viski.

Smatra kako se za vrhunski proizvod prvo potrebno dobro edukovati, a zatim krenuti u proizvodnju. Istakao je i izuzetni kvalitet likera koje je imao priliku da oceni na ovom događaju. Kako je rekao, sa takvim likerima se još nije susreo.

Više od 60 uzoraka dobilo je ocenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion takmičenja dobio maksimalnu ocenu 20, po prvi put otkad se održava međunarodno ocenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i džinova na ovim prostorima.

Na ocenjivanje na Agronomskom fakultetu održanom u organizaciji Gospodarskog lista u saradnji sa Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, pristglo je više od stotinu rakija, likera i džinova od 70 proizvođača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Dodela priznanja održaće se u petak, 17. decembra 2021 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (paviljon VI, dvorana VIA). Broj ljudi je ograničen pa je za prisustvovanje potrebna važeća kovid propusnica.

Sve nagrađene možete pronaći u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Rakije Likeri Džin Luka Perić Šljivovica Šljivova prepečenica Ninoslav Nikićević Treće Međunarodno ocenjivanje rakija Likera i džinova Zagreb


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.