Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 03.08.2016. 18:00

Raste izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju

U odnosu na prošlu godinu izvoz Srbije na rusko tržište porastao je za 17,9 odsto, a oko 40 odsto ukupnog izvoza čine poljoprivredno prehrambeni proizvodi.

  • 667
  • 32
  • 0

Ukupan srpski izvoz u Rusiju u prvih 6 meseci 2016. porastao je 17,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vrednosno izraženo iznosio je 379,8 miliona dolara, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi, oko 40 odsto ukupnog izvoza Srbije na rusko tržište činili su poljoprivredno prehrambeni proizvodi, kojih je u periodu januar-jun 2016. izvezeno za skoro četvrtinu više nego u istom periodu 2015., a vrednosno izraženo za 155 miliona dolara.

U izvozu poljoprivrednih proizvoda najveći udeo jabuke

Najviše su se izvozile sveže jabuke, za 65 miliona dolara, što je za 69 odsto više nego u istom periodu prošle godine, zatim sveže jagode za 16,3 miliona dolara ili za čak 94 odsto više, dok je vrednost izvoza breskvi i nektarina bila osam miliona dolara ili četiri puta veća, a vrednost izvoza trešanja i višnji bila je 8,2 miliona dolara.

Uvoz iz Rusije smanjen za 17,4%

Prema ocenama PKS-a, stabilizacija kursa rublje od početka 2016. pozitivno je uticala na povratak trenda rasta srpskog izvoza u Rusiju. U prvoj polovini ove godine, Srbija je iz Rusije uvezla robe u vrednosti od 779,4 miliona dolara, a to je za 17,4 odsto manje nego u istom periodu 2015. Najviše su se uvozili energenti koji čine polovinu ukupnog uvoza Srbije iz Rusije, odnosno sirova nafta i prirodni gas, zatim sirovi aluminijum, žice od rafinisanog bakra, kao i ulje za podmazivanje i za preradu.

Foto:bigstockphotos.com;Artazum LLC


Izvori

beta.rs


Tagovi

Izvoz poljoprivrednih proizvoda Rusko tržište Jabuke Jagode Breskve Trešnje Višnje Privredna komora Srbije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta