Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišne cene
  • 21.08.2015. 15:30

Rastu cene žitarica - mleko i ulje u bescenje!

Cene hrane na najnižem nivou u poslednjih 6 godina!

  • 198
  • 38
  • 0

Cene poljoprivrednih proizvoda pale su u junu na najniži nivo u poslednjih 6 godina, izvestila je Svetska organizacija za hranu FAO. Indeks cena FAO u proseku je bio 164,6 bodova u junu. To je za 1,7 bodova ili 1% manje nego u maju i gotovo 40 bodova (19,4%) manje nego prošle godine.

Indeks cena na međunarodnom tržištu posmatra se za 5 glavnih prehrambenih grupa: žitarice, meso, mlečni proizvodi, biljna ulja i šećer. Pad u cenama hrane uzrokovan je padom cena primarno mlečnih proizvoda i biljnih ulja.

Smanjena potražnja iz Kine, sa bliskog istoka i Afrike

Prema FAO statistikama, indeks cena mlečnih proizvoda pao je za 7,2% s obzirom na mesec ranije, upravo zbog niže potražnje iz Kine, s bliskog istoka i severne Afrike, te povećanja EU proizvodnje mleka. Uvoz je u te zemlje znatno smanjen.

Cene biljnih ulja su bile za 5,5% niže nego u junu, što je njihov najniži nivo od istog meseca 2009. godine. FAO nagoveštava da je smanjenje primarno uzrokovano padom međunarodnih cena palminog ulja zbog povećane proizvodnje u jugoistočnoj Aziji.

Pale cene mlečnih proizvoda i ulja

Nastavlja se slabljenje cena sirove nafte. To je, takođe, imalo uticaja na cene biljnih ulja. Cene mesa govedine, svinjetine, kao i živine, ostale su stabilne. Ukupni pad cena ne odnosi se na cene žitarica koje su takođe stabilne. Nepogodni vremenski uslovi u Severnoj Americi i Evropi, naročito za kukuruz i pšenicu, održali su cene žitarica, a one su čak i u porastu. Cena pirinča ima silazni trend. Cena šećera porasla je za 2,5% u poređenju s junom, i to zbog loših žetvenih uslova u glavnoj regiji za proizvodnju - Brazilu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Mlijeko Kukuruz Meso FAO Govedina Svinjetina Kina Perad Pad cijena Afrika Palmino ulje Tržišne cijene Biljna ulja Biski Istok Indeks cijena


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)