Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uticaj na klimu
  • 22.10.2018. 08:00

Razmišljaš li o klimi kad kupuješ banane ili hranu u plastičnoj ambalaži?

Danska Vlada predstavlja novu oznaku, kako bi krajnji korisnik mogao bolje da proceni koliki je njegov uticaj na klimu ako pristane da kupi hranu koja ne raste na njegovu području ili u zavisnosti od toga u kakvoj je ambalaži.

Foto: Public Domain Pictures
  • 651
  • 41
  • 0

Proizvodnja hrane ima velik uticaj na životnu sredinu. Svi znamo koliko se hemijskih sredstava koristi u proizvodnji bilo koje hrane, bilo hrane za ljude ili za stoku. Sve je popularnija zdrava, ekološki uzgojena hrana. Takođe, globalizacija je dovela do toga da nam je poznata hrana koja se uzgaja na drugom kraju sveta. Nalazi se i na policama naših trgovačkih centara, sve je češće koristimo, posebno oni koji su željni nečeg drugačijeg ili zdravijeg. 

Ali, razmišljate li ikada, kada kupujete avokado, čia semenke ili banane, koji ne rastu ni blizu našeg područja, koliko god one zdrave bile, koliko je energije - za prevoz, hlađenje i druge procese potrošeno da bi ona uopšte došla vama u ruke?

Danska uvodi oznake o uticaju na klimu

Danci su se dosetili kako da dopru do svesti potrošača - jednostavnom oznakom na prehrambenim proizvodima. Danska Vlada tako predstavlja  novu oznaku, kako bi krajnji korisnik mogao bolje da proceni koliki je njegov uticaj na klimu ako pristane da kupi takvu hranu. Takođe, ambalaža je velika stavka - u što je upakovano meso ili u kakvoj je boci sok. 

Pri izdavanju nalepnice moraće se preduzeti nekoliko parametara, te će u budućnosti biti potrebno uporediti uticaj klime sa prehrambenom vrednošću proizvoda, navodi The Local.dk

Takođe, pored nalepnice, vlada planira kampanju kako bi potrošačima olakšali kupovinu proizvoda koji štite životnu sredinu. Ova inicijativa se razvija u saradnji sa nekoliko supermarketa.

Briga o životnoj sredini

Naime, u svakodnevnom životu mnogo je stvari koje dovode do toga da nepotrebne količine ugljen-dioksida ne ulaze u životnu sredinu. Tako, na primer, ljudi koji brinu o životnoj sredini izbegavaju da na godišnji odmor lete avionom ili neće prati veš u slučaju da nisu napunili veš mašinu. Emisije ugljen-dioksida u 2016. godini u Danskoj su iznosile 6,7 tona po stanovniku, a u Nemačkoj, na primer, 9,5 tona. 

U budućnosti bi ova nova oznaka mogla da olakša Dancima da u svakodnevnom životu posvete više pažnje sopstvenoj emisiji C02. 

U Nemačkoj već postoji nekoliko oznaka koje korisnicima pokazuju koliko uticaja proizvod ima na klimu. Istovremeno, jedan trgovački centar u Hamburgu u istraživanju je pokazao da takve oznake često nisu verodostojne. 

Misli globalno - kupuj lokalno

I šta onda uraditi? Mislite globalno - jedite lokalno. I naše područje ima niz zdravih namirnica i ako vam je stalo do klime i životne sredine, jedite što manje procesuiranu hranu, a što više domaćih, lokalnih proizvoda, koje možete kupiti u što manje ambalaže i sa potrošnjom puno manje energije. Osim toga, na taj način podstičete domaću proizvodnju. 


Tagovi

Uticaj na klimu Oznaka Hrana Danska Ugljen dioksid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.