• Prerada mesa
  • 03.12.2017. 11:00

Recept za dobar kulen

Majstor Branko iz Bačkog Monoštora kulen pravi po tradicionalnoj recepturi, a ima i svoju ekipu.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.439
  • 215
  • 0

Branko Matin iz Bačkog Monoštora kulen pravi po tradicionalnoj recepturi, a poznat je kao pravi majstor. Napominje da se za kulen bira najkvalitetnije meso, pa tako nije svejedno kakve se svinje kolju.

Odabir prepušta mesaru Josipu Čuzi, koji za RTV kaže: "Za dobar kulen svinje moraju biti stare najmanje godinu dana i ne lakše od 150 kilograma. Koristi se krtina bez žilica i još slanina sa leđa, oko 20 odsto".

Domaća creva za bolji ukus kulena

Za punjenje se koriste domaća creva, a za to je zadužena Eva Jožef, koja je objasnila postupak: "Razdvoje se tanka i debela creva, pa se prvo tanka peru, iz nekoliko voda. Prevrnu se, stružu. Ja to radim desetak godina i svi me su selu zovu, jer to više niko ne radi. Svima je lakše da kupe gotova creva za nadev".

Majstor Branko napominje da su bolja domaća creva, jer se kulen bolje suši i ima bolji ukus.

Kvalitet zavisi od nadeva

Kvalitet kulena zavisi i od toga kako će biti umešeno meso za nadev.

"Kada odaberemo i sameljemo meso, dodajemo kvalitetnu, domaću papriku i so. Potrebno je a se dobro izmešaju, sjedine i odstoje. Potom kreće punjenje. Ostalo odrade dim u pušnici i vazduh na promaji", kaže Branko.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

RTV


Tagovi

Kulen Eva Jožef Branko Matin Josip Čuza Bački Monoštor Creva Nadev


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.