AgroKlub.rs

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Prehrambena industrija » Recept za dobar kulen

Recept za dobar kulen

Prerada mesa

Recept za dobar kulen

Datum: 03.12.2017. 11:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Majstor Branko iz Bačkog Monoštora kulen pravi po tradicionalnoj recepturi, a ima i svoju ekipu.

Branko Matin iz Bačkog Monoštora kulen pravi po tradicionalnoj recepturi, a poznat je kao pravi majstor. Napominje da se za kulen bira najkvalitetnije meso, pa tako nije svejedno kakve se svinje kolju.

Odabir prepušta mesaru Josipu Čuzi, koji za RTV kaže: "Za dobar kulen svinje moraju biti stare najmanje godinu dana i ne lakše od 150 kilograma. Koristi se krtina bez žilica i još slanina sa leđa, oko 20 odsto".

Domaća creva za bolji ukus kulena

Za punjenje se koriste domaća creva, a za to je zadužena Eva Jožef, koja je objasnila postupak: "Razdvoje se tanka i debela creva, pa se prvo tanka peru, iz nekoliko voda. Prevrnu se, stružu. Ja to radim desetak godina i svi me su selu zovu, jer to više niko ne radi. Svima je lakše da kupe gotova creva za nadev".

Majstor Branko napominje da su bolja domaća creva, jer se kulen bolje suši i ima bolji ukus.

Kvalitet zavisi od nadeva

Kvalitet kulena zavisi i od toga kako će biti umešeno meso za nadev.

"Kada odaberemo i sameljemo meso, dodajemo kvalitetnu, domaću papriku i so. Potrebno je a se dobro izmešaju, sjedine i odstoje. Potom kreće punjenje. Ostalo odrade dim u pušnici i vazduh na promaji", kaže Branko.

Foto: Vedran Stapić

Broj pregleda članka: 2191; Uspešnost članka: 208.55

Izvor: RTV

Tagovi: Kulen, Bački Monoštor, creva, Eva Jožef, Branko Matin, Josip Čuza, Nadev

Ključne reči članka: recept, za, dobar, kulen, creva, kulen, branko, domaća, domaća creva


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.