Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cena
  • 23.03.2022. 13:00
  • Italija

Rekord: Cena hleba u Italiji dosegla gotovo 10 evra

Prosečna cena u zemlji iznosi 5,31 evro, a najviša zabeležena je u regiji Emilija-Romanja, na severu zemlje.

Foto: Depositphotos/Kzenon
  • 890
  • 317
  • 0

Da nas čeka prehrambena nesigurnost i veliki rast cena nakon ruske invazije na Ukrajinu, svima je jasno. Ali, to se u Italiji već dešava. Dakle, tamo prosečna cena za kilogram hleba iznosi 5,31 evro, a ponegde i gotovo deset evra. Italijanski rekord zabeležen je u gradu Ferara, u regiji Emilija-Romanja, na severu zemlje i iznosi 9,8 evra, upozorava Udruženja poljoprivrednika Coldiretti.

Kilogram meke pšenice 40 centi

Navode kako cena od pšenice do gotovog proizvoda - hleba, raste 13 puta. Tamo je kilogram meke pšenice dosegao maksimalnu vrednost od 40 centi, a za kilogram hleba potrebno je 800 grama brašna što znači da ostatak cene zavisi od drugih faktora kao što su energija, cena rada i drugo. 

U ovoj se regiji, čini se, jede najskuplji hleb. Tako je u gradu Forlì najviša zabeležena devet evra, uz prosečnu 4,73€, a u Bolonji najviša iznosi 6,4 €/kg. Najjeftiniji je u Napulju, 2 €/kg, piše corrieredibologna

Špekulacije na tržištima

Rat u Ukrajini doveo je velikog rasta cena prehrambenih proizvoda pa predsednik Nacionalnog udruženja korisnika javnih usluga (Assoutenti), Furio Truci upozorava da bi moglo doći do daljeg poskupljenja od 15 do 30 odsto za mnoštvo proizvoda široke potrošnje, od testenine do slatkiša, uključujući hleb, krekere i kekse. 

Ali, u Coldirettiju upozoravaju na špekulacije na tržištima koje često nisu stvarni odraz ponude i potražnje nego proizlaze iz fjučers ugovora kojima se, kako ističu, virtualno trguje na berzi.

"Nagađanja o gladi u bogatijim zemljama izazvaće inflaciju, ali i ozbiljnu glad i pobune u manje razvijenim zemljama", zaključuju u svom saopštenju. 


Tagovi

Cena hleba Rast cena Kriza Rat u Ukrajini Italija Cena pšenice Furio Truci Coldiretti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.