Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski izvoz
  • 22.02.2016. 12:30

Rekordan izvoz evropske poljoprivrede

Zemlje Evropske unije su prošle godine postigle rekordni izvoz od 129 milijardi evra, što je povećanje od 6 odsto u poređenju sa 2014. godinom.

  • 422
  • 56
  • 0

Zemlje Evropske unije su prošle godine postigle rekordni izvoz od 129 milijardi evra, što je povećanje od 6 odsto u poređenju sa 2014. godinom. Podaci pokazuju da su vrednosti izvoza, u 10 od 12 meseci, premašile vrednost iz istog meseca prethodne godine.

Najveći uspeh postignut je na tržištima Sjedinjenih Američkih Država (+ 18,5%) i Kine (+ 39%), koje su zamenile Rusiju kao drugu izvoznu destinaciju za EU proizvode. Žitarice (+ 12 milijardi evra), vino (+ 835 miliona evra), i alkoholna pića (+ 641 milion evra) najviše su napredovali prema izvoznim tržištima.

Izvoz u plusu 16 milijardi evra

U isto vreme, ruski embargo na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda došao je do izražaja pri izvozu mleka u prahu i sira (- 963 miliona evra), te svežeg voća (- 341 milion evra). Pošto je uvoz poljoprivrednih proizvoda u Evropsku uniju povećan na 113 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 8,7%, izvoz iz EU ipak je bio u plusu od 16 milijardi evra, a to je malo manje nego u 2014. godini.

Najviše se izvozilo u SAD, Kinu i Japan

Najveće mesečno povećanje izvoza ostvareno je prema Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Japanu, kao i nekim zemljama Srednjeg Istoka, a najveći napredak ostvarili su: pšenica, povrće i svinjetina. S druge strane, smanjen je izvoz mleka u prahu. Najviše je povećan mesečni uvoz iz Ukrajine, SAD-a i Australije. Uvoz kafe, čaja, pšenice, uljanih semenki i tropskog voća je povećan, a istovremeno je smanjen uvoz repe i šećerne trske.


Tagovi

Alkohol Kina SAD Izvoz žitarica Evropski izvoz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."